03/17/14 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Путин безспорно не e прав, но Киев сам си създаде много проблеми

Уроци по демокрация за съседите на Украйна

Площад “Независимост” в Киев преди и сега. Колаж от социалните мрежи

Светът основателно изпитва съчувствие към Украйна и трескаво търси подходящ отговор на руската намеса. Обаче дори в обстановка, в която редица нови демокрации полагат усилия да забравят миналото си, бъркотията в Украйна можеше да се предвиди. Ако управлявате някоя от новите демокрации със сложна история - Полша, която и да е от балтийските републики, Хърватия, Унгария и други - как да разбирате развитията в Украйна? Какви са уроците за вас и за народа ви? Ето три:

Оръжията имат превес над споразуменията

Украйна сега изглежда невероятно наивна със съгласието си да се откаже от ядрените си оръжия. Украйна, САЩ, Русия и Великобритания подписаха през 1994 г. Будапещенския меморандум за уверенията за сигурността, съгласно който Русия, Великобритания и САЩ обещаха да спазват границите на Украйна. Те също така се съгласиха да се въздържат от използването или заплахата за насилие срещу Украйна, да подкрепят Украйна при опит да й се оказва икономически натиск и да сезират Съвета за сигурност на ООН за всеки инцидент с агресия от ядрена сила.

В замяна на това Украйна се съгласи да се откаже от ядрения си арсенал, който тогава бе трети по големина в света. Споразумението ясно използва термина “уверения” по отношение на обещанията на другите подписали страни, но Украйна винаги е тълкувала уверенията като “гаранции”.

Спорно е дали Украйна е имала средствата да поддържа оръжията и дори дали ядрените оръжия са ефикасна възпираща сила срещу конвенционално нападение. Като се погледнат нещата постфактум обаче можете да сте сигурни, че и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов и преходният му екип проклинат деня, в който Украйна се отказа от ръждясалата си, но мощна ядрена възпираща сила в замяна на уверения на хартия.

Другите държави да внимават: договорите за сътрудничество, партньорство, взаимна отбрана и дори съюз работят прекрасно във времена на мир и благополучие - когато не са нужни. Твърде често обаче подобни договорки оставят по-слабите партньори с пръст в устата във времена на война или икономически трудности.

Колкото и скъп за следване да е подобен съвет, и колкото и да изглежда политически некоректен, новите демокрации ще е добре да погледнат в началото на миналия век за насоки и да следват призива на президента Теодор Рузвелт да “говорят благо и да носят голяма тояга”. Това не означава непременно, че новите демокрации трябва да се хвърлят да купуват оръжия, но е нужно хубаво да си помислят преди да се откажат от военния си капацитет или да допуснат остаряването му. Накратко, ако сте нова демокрация в исторически опасен регион, говорете благо - но не се отказвайте от тоягата си.

Желязото се кове, докато е горещо

Украйна бе спъвана от останките на тежката и продължителна руска политика на колонизация. Обаче, подобно на много от младите демокрации, тя имаше 20 години да си стъпи на краката политически и икономически - и избра да не го прави. Тази преценка може да звучи грубо, но е вярна, и то не само за Украйна. Гражданите и политиците на Хърватия, Унгария, Словения и редица други държави допуснаха некадърното управление да прахоса първите две десетилетия от новопридобитата независимост.

Вместо да надградят над наследената подкрепа от обществото, което бе готово да прости много предизвикани от неопитност управленски грешки, различните лидери на Украйна не можаха да превъзмогнат юношеската си самовлюбеност и допуснаха корупцията, подкупите, алчността и правният хаос да подкопаят една вече крехка държава, отслабвайки я финансово и военно до такава степен, че самото й оцеляване вече е под въпрос.

Трудно е да се изгради благоденстваща нова ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване