03/17/14 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Турската опозиция набира сили пред местните избори

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

С наближаването на местните избори в Турция на 30 март площадите се изпълват с хора, които масово участват в предизборните митинги на политическите партии. Двайсет и две политически партии ще участват в изборите, на които могат да гласуват 54 милиона избиратели. Надпреварата ще бъде главно между Партията на справедливостта и развитието ПСР на премиера Реджеп Тайип Ердоган, която преди два дни отбеляза 12 години от самостоятелното си управление, и трите водещи опозиционни сили Народнорепубликанската партия НРП, Партията на националистическото действие ПНД и прокюрдската Партия за мир и демокрация ПМД.

В последните дни се заговори и за Демократическата лява партия ДЛП , в която се вляха доста кандидати, отхвърлени от НРП. Около 600 хиляди кандидати ще се състезават за председатели на над 1500 общини. Освен за общински председатели, ще се гласува за 3122 кандидати за областни парламенти, за 34 075 кандидати за членове на общинските парламенти и около 160 хиляди кандидати за кметове, което прави общо около един милион кандидати.

С други думи, на всеки 70 души се пада по един кандидат. Ще бъдат разкрити 199 125 секции на територията на страната, които ще бъдат обслужвани от близо четири милиона души. Изборите ще струват около 400 млн. турски лири на турската държава. Те ще костват не малко пари и на самите кандидати. За рекламни материали, срещи с избирателите, флагчета, музика и т.н. разходите за отделен кандидат, варират от 100 хиляди турски лири до 2 млн. турски лири, за което трябва да се бръкнат в собствения си джоб.

От друга страна това значи, че от производството и продажбите на предизборни материали ще се влеят около 6 млрд. турски лири в икономиката на страната. До 17 декември м.г., т.е. преди избухването на корупционния скандал и последвалите го събития, изглеждаше, че ситуацията ще се развие по един почти сигурен сценарий - ПСР печели местните избори и Ердоган се кандидатира за президент с големи шансове да бъде избран, а сегашният президент Абдуллах Гюл застава начело на ПСР анкетите сочат, че само Гюл може да запази единството на ПСР, ако Ердоган стане президент.

От тук да се отиде и към общите избори през 2015 г., на които ПСР си осигурява абсолютно мнозинство в парламента и с подкрепата на прокюрдската Партия за мир и демокрация предприема промяна на конституцията с цел въвеждане на президентска република начело с Ердоган. Коренна промяна в този сценарий настъпи след корупционния скандал, последица от разрива на Ердоган с религиозната общност на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Според редица социологически агенции гласовете на симпатизантите на Гюлен ще бъдат определящи за резултата на ПСР и бъдещето на Ердоган. Турският премиер и неговата ПСР събират през последните дни стотици хиляди хора на предизборните митинги въпреки негативите от корупционното разследване и появилите се в интернет скандални записи. Митингите впечатляват със своята многолюдност. Тук, разбира се, си казва думата и фактът, че общините на ПСР, които разполагат с големи финансови ресурси организират безплатно превозване на симпатизантите, осигуряват им храна, напитки и пр.

Според ръководителя на социологическата агенция “Конда” Тархан Ердем обаче многолюдността на митингите не е реален показател. “Конда” се счита за една от надеждните агенции, а на предишните избори нейните прогнозни резултати бяха сред най-близките до реалните. “Участието на много хора на митингите не означава нито че дадена партия ще получи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване