03/18/14 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Консерваторите трябва да реформират Сърбия

Франс прес

След като спечелиха убедителна победа на парламентарните избори в Сърби, консерваторите Сръбската прогресивна партия трябва да покажат, че са способни да осъществят обещаните реформи за възстановяване на една икономика в бедствено положение и за сближаване на страната с ЕС.

Сръбската прогресивна партия на досегашния влиятелен вицепремиер и несъмнено бъдещ премиер Александър Вучич събра 48 процента от гласовете, според частични официални резултати, което й позволява да състави сама, ако желае, новия кабинет.

Ако досегашната правителствена коалиция бъде продължена, тя би била още по-стабилна, тъй като основният съюзник на Сръбската прогресивна партия - Социалистическата партия на Сърбия, се класира на второ място с 14 процента от гласовете.

Опозицията беше съсипана, след като само две формации успяха да влязат в парламента с близо 6 процента от гласовете всяка.

В понеделник печатът и анализаторите бяха единодушни, че предвид тази съкрушителна изборна победа, Сръбската прогресивна партия и Вучич трябва бързо да преминат към реформи.

“Една монолитна власт има повече възможности за действие. Няма да има извинение да не приложи реформите”, каза анализаторът Неманя Ненадич от неправителствената организация Трансперънси Сербиа, която следи борбата срещу корупцията.

Основните реформи, очкавани отдавна, се отнасят до промени в законите за труда, за приватизациите и за фалита, решаващи за възстановяване на една пострадала икономика и за привличане на така желаните инвестиции. 44-годишният Вучич обеща, че те ще бъдат приети до юли.

Новото правителство трябва да вземе непопулярни мерки, специално за да облекчи раздутия държавен сектор със 700 000 служители от общо 1,7 милиона служители в национален мащаб.

То ще трябва да действа за намиране на решения за създаване на работни места в страната със 7,1 милиона жители, където безработицата засяга 20,1 процента от активното население.

Сръбската прогресивна партия организира предсрочни парламентарни избори две години преди края на четиригодишния мандат на досегашния парламент, за да се възползва от народната подкрепа, която спечели в резултат на започването през януари на преговорите за присъединяване към ЕС.

В една обедняла страна, разядена от бюрокрация и корупция, където месечната заплата е 350 евро, рейтингът на Вучич се повиши след редица зрелищни арести на влиятелни бизнесмени, недосегаеми дотогава, в рамките на борбата срещу корупцията.

Политическият анализатор Владимир Вулетич отбелязва, че “когато обществото е в криза, гражданите търсят известно единство и това носи много голяма отговорност”.

“Предизвикателствата са огромни и стои въпросът как Сръбската прогресивна партия ще ги посрещне и в каква степен ще бъде в състояние да осъществи това, което е обещала на гражданите”, добави той.

Сърбия, която някога бе отхвърлена от международната общност заради ролята й в конфликтите, белязали кървавото разпадане на бивша Югославия, успя да преодолее този имидж.

След идването си на власт през 2012 г. правителството на Сръбската прогресивна партия подобри впечатляващо отношенията с бившата сръбска област Косово, където албанското мнозинство провъзгласи своята независимост през 2008 г.

Тези усилия бяха възнаградени от ЕС със започването през януари на преговори за членство със Сърибя, но продължаването на този процес ще остане ключов критерий за изпълнение по време на трудните преговори за присъединяване към съюза на 28-те, които Белград желае да приключи през 2020 г.

Възползвайки се от такова мнозинство, “Вучич наследи пълна отговорност за всичко, което се случва в Сърбия”, посочва авторът на редакционна статия във в.”Блиц” Светомир Марянович.

“От редовните плащания на пенсиите до преговорите с ЕС и Косово, за всичко ще бъде отговорен той”, отбелязва Марянович.

Някои се безпокоят открито от риск от авторитарен уклон на Сръбската прогресивна партия и на Вучич на фона на една съкрушена опозиция.

“Опозицията е слаба и това никога не е било добро за демокрацията”, посочи анализаторът Милан Николич.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване