03/18/14 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Крим - гореща туристическа точка, газов гигант, източване на пари?

Ройтерс

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Той ще замени Египет като гореща точка за туризъм, офшорните му петролни и газови залежи ще затвърдят позицията на Русия като водещ производител на енергия в света, а спа курортите му ще съживят изтощените служители от държавния сектор. Или поне така Русия представя Крим.

Мнозина в Русия се надяват, че анексирането на южния украински регион ще донесе само ползи и повод да се отпразнува “връщането у дома” на над 1 милиона “братя” на Русия, след като преди 60 година са предадени на Украйна.

Само че изпитаната радост, когато жителите на Крим гласуваха категорично да се присъединят към Русия на референдума в неделя, може да бъде попарена, когато се стигне до тежките бюджетни решения, наложителни за укрепването на една икономика, зависеща от Украйна за енергия, вода и храна.

Главният руски ентусиаст за Украйна, депутатът Леонид Слуцки, не би изброявал потенциалните капани на приемането на регион с население 2 милиона в Руската федерация. Той предпочита да се съсредоточи върху победителите.

“Най-много печелят … обикновените хора, обикновените жители на Крим, които днес са напълно различни от хората, които видях преди две седмици, с озарени лица, целуващи бюлетините си”, каза Слуцки от столицата Симферопол.

“Хората са щастливи … те са защитени, ще се върнат в страната, в която искат да бъдат поне от две поколения, и в крайна сметка, защото историческата истина, тази историческа справедливост ще надделее”, коментира той в ефира на радио “Ехото на Москва”.

Това, което приемат за историческа справедливост, компенсираща решението на съветския лидер Никита Хрушчов да отстъпи Крим през 1954 година, също така ще върне любима дестинация за почивка, където съветските индустриални работници бяха изпращани на морски въздух.

След като в понеделник кримският парламент гласува да национализира основната енергийна компания в региона - Черноморнафтогаз - Русия може да бъде в по-добра позиция да вземе правата за офшорните и шелфовите зони в Черно море.

Докато обаче вотът влияе на емоционалните връзки на Русия с черноморския полуостров, малцина се замислят колко пари ще са нужни, за да се реформира регион със запуснати хотели, лошо обслужване и огромна черна икономика.

Крим, тучен регион, известен с крайморските си булеварди с палми и скалистите хълмове, се субсидира и зависи от Украйна за 85 % от електричеството си, 90 % от питейната си вода и голяма част от храната си.

Карен Вартапетов, анализатор в рейтинговата агенция Standard & Poor’s (S&P), е изчислил, че Москва ще трябва да плаща 38 милиарда рубли (малко над 1 милиард долара) годишно, за да доведе бюджетните приходи на глава от населението в Крим до равнището на най-бедните региони в Русия като Северна Осетия и Кабардино-Балкария в неспокойния Северен Кавказ.

“КРИМСКИЯТ УИКЕНД” ИМА ЦЕНА

Това би означавало да се вдигнат пенсиите на около 560 000 пенсионери от средно 150 долара на месец до минималните 180 долара за Русия. Средната заплата в Крим е 270 долара месечно в сравнение с 660 долара точно от другата страна на границата в руския Краснодарски край. Руски представители твърдят, че са готови да изпратят от 30 до 40 милиарда рубли финансова помощ за Крим, за да му помогнат да премине под руския контрол - процес, който по думите на руския заместник-министър на финансите Сергей Шаталов би “имал много сериозно влияние”.

“Ще има промени в данъчното законодателство, ще се обсъжда създаване на митническа служба, вътрешна приходна служба, регистрацията на юридически и физически лица, инвентаризация и правила за адаптиране към руската данъчна система”, каза той пред журналисти.

“Мисля, че ще е нужно известно време, вероятно ще има преходен период. Не изключвам специален данъчен режим”, допълни той.

И всичко това ще се случва, когато икономиката на Русия отслабва с ускоряващи се темпове, отчасти заради ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване