03/19/14 22:40
(http://www.klassa.bg/)

Малинов: След всяка кримска война българският дух се е възраждал


Г-н Малинов, снощното Ви изказване по БНТ разгневи една част от обществото, може би дясно настроените избиратели.


 

     В света се случи нещо уникално. Еднополюсният модел беше разбит. Появиха се хора, които намериха военен потенциал, всякакъв ресурс, за да изпълнят своята воля.

     Това заяви в студиото на Нова тв депутатът от Коалиция за България и издател на в. "Дума" Николай Малинов в коментар на събитията около анексирането на Крим от Руската Федерация.

     Представителят на левицата предизвика бурни реакции с думите си в ефира на Националната телевизия като честити „на всички православни славяни победата в Третата кримска война" и добави, че след Крим идват Балканите.

След Кримската война ще спре русофобията. След всяка кримска война българският дух се е възраждал, възобновявал, категоричен бе днес Малинов. Позицията на БСП е пробългарската позиция, допълни той и подари на водещите на сутрешния блок книгата на академик Дмитрий Лихачов.

„Когато говорим за референдума в Крим, ще ви напомня решението на съда в Хага, което каза, че правото на самоопределение не противоречи на териториалната цялост", обясни Малинов.

     Иначе думите за това, че "следват Балканите" издателят на „Дума" разтълкува така: „Вълната на русофобия в България ще намалее след Третата кримска война. Русия винаги е искала на Балканите да има братски държави, а не враждебно настроени".

     „Говоря от името на 73,8% от българите, които определят себе си за русофили", заяви Малинов, който е и председател на движение „Русофили". Той разкри също, че е предложил в позицията на БСП за Украйна да се добави текст, осъждащ „кадруването на американците" в Киев, но идеята не била приета от съпартийците му. 

     „В международна комисия ще защитя пробългарската позицията, че ако се обединяваме около идеята за обща декларация за Украйна, тя трябва да включи всички мнения", каза още Николай Малинов. След отложеното вчера решение за такъв документ, депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че декларацията може да бъде приета след заседание на парламентарната комисия по външна политика.





     Това не са въпроси за дясно и ляво изобщо. Цивилизационните различия не минават по оста дясно и ляво. Това, че има хора, американофили, които са свикнали да не им са говори така... Аз чух доста обидни и нелицеприятни изказвания, на които в техния тон в моя фейсбук написах, че щом псетата на цивилизационния ми враг лаят срещу мен, значи съм на правилния път.

     Какво точно имахте предвид с думите "И да напомня, че след Кримската идват Балканите по Южния път".

     Много простичко и ясно - този, който държи Балканския полуостров, държи входа за Европа от юг. И след Кримската война е дошла Руско-турската, за нас - освободителна, война. Освен тази война обаче, Русия е дошла на Балканския полуостров, направила е една българска държва и след 9-10 месеца си е отишла. Русия на Балканите иска липсата на русофобия и няма нищо по-нормално при тази вълна от русофобия Русия да иска да има едни държави, които, освен православни, да бъдем по културен и приличен начин настроени към Русия. Аз цитирах и цар Борис, който казва, че ние невинаги можем да сме със Русия, но никога не трябва да сме срещу Русия. Русия, която, за разлика от Америка, като освобождава Куба, не си оставя войските там, нали? Или като освобождава Мексико, не анексира цели щати към Америка. Така че ако някой се притеснява как ще се държи Русия на Балканите, това са просто болни мозъци параноични. Русия е показала как се държи на Балканите. И да- Балканите са част от тази южна политика.

     БСП изрази официална позиция по въпроса и тя се различава от Вашата.

     Вижте, аз много ясно и категорично казах, че изразявам моята позиция, която, между другото, защитавам по пленуми, по срещи, в лични разговори с министри. Това е моята позиция, която аз защитавам. Аз даже казах кои текстове отпаднаха. Имате ли нещо против текста американски дипломати да не се бъркат в кадровата политика на новото украинско правителство? Или против текста защо САЩ дават безпринципна и безусловна подкрепа на новите управляващи в Украйна. Може ли да има безпринципна и безусловна подкрепа на хора, които виждате какво правят. Може ли да твърдиш, че референдумът е незаконен, при условие, че имаш решение на съда в Хага от 2000-ата година, който подобен прецедент създава в правото и може.
Какво става миналата година във Фолкландските острови? Някой обади ли се, когато Аржентина каза, че това противоречи на нейната Конституция.

     Мога да дам множество примери. Двойните стандарти са си двойни стандарти и те не са свикнали така да им се говори, но аз, в края на краищата, казвам, че това е моята позиция като председател на Национално движение "Русофили". Аз имам право на позиция. Предполагам, че Вие в семейството си също имате някои различия. Това, че аз съм член на БСП, не означава, че не мога да бъда православен човек или русофил, или да бъда българин, или да бъда евреин.

Когато демократичните ценности работят за Запада, те са добре дошли, когато не работят за Запада, не са?

     В такъв случай как ще коментирате думите на министър-председателя Пламен Орешарски, който неведнъж заяви, че правителството на Украйна е легитимно, защото е избрано от същия парламент?

      Това е въпрос на т. нар. юридическа транскрипция. Има ли правителство в света, което ако не е избрано с избори, демократично настроените общности и държави да го легитимират? То може да бъде някакво временно решение, но то противоречи на решението от 21 февруари на външните министри на Европа, които казват правителство на националното съгласие. Това ли е правителство на националното съгласие? Това е въпрос на транскрипция, въпрос на спор, но това е моето мнение и то трябва да бъде чуто.

     Защо днес парламентът не се разбра и не излезе с обща декларация по въпроса?

     Парламентът изобщо не допусна разглеждането на този въпрос. Този въпрос се решава на председателски съвет, а не в парламента. На председателски съвет те са решили, че тъй като са се променили обстоятелствата след референдума в Крим, имаме нови, много съществени моменти. Говорим за санкции - миналата седмица още не говорихме за тези неща. Говорим за териториална цялост.

Обстановката е съвсем нова и тези декларации, които са подадени, трябва тотално да бъдат видоизменени, защото имаме нови, съществени обстоятелства, които трябва да бъдат третирани в тези декларации. Ръководителите на политическите сили са решили, че не са готови на такава дискусия.

     Ще се стигне ли до приемане на една обща декларация?

      Логично е да се стигне, защото виждам, че парламентът има желание да се произнесе по темата. Ние сме парламентарна република и е важно да имаме една декларация с ясна позиция на България по точките, около които се обединяваме. А има доста неща, около които ние се обединяваме - това е проблемът за българите в Украйна, това е проблемът за териториалната цялост и пр.






Референдум: Дискусия за българската позиция по кризата в Украйна



2014

vlcsnap-2014-03-18-21h13m04s143В днешното издание на “Референдум” коментирахме важните политически решения и възможните последици за бизнеса, за сигурността и за отношенията между Запада и Изтока след референдума в Крим. В анкета в страницата на предаването във Фейсбук много зрители писаха, че искат дискусията да бъде именно на тема Крим, защото смятат, че последствията за България ще са дългосрочни. Основният въпрос днес е: Подкрепяте ли официалната българска позиция?

За да коментират темата за българската позиция за референдума в Крим на гости в студиото са депутатът от Коалиция за България и член на външната комисия в Парламента Николай Малинов, председателят на партия “Атака” Волен Сидеров, депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова, експертът по национална сигурност и бивш министър на отбраната Бойко Ноев, зам. председателят на Българо-руската търговско промишлена палата Георги Минчев и икономическият анализатор от Института за пазарна икономика Николай Вълканов.

vlcsnap-2014-03-18-21h14m55s26“Не съм чул България все още да има официална позиция”, каза Малинов Той честити на всички славяни по света победата в Третата Кримска война и напомни, че след Крим следват Балканите. Според него имаме една проамериканска позиция, имаме една проруска позиция и той смята, че всички трябва да се обединим около пробългарската позиция. Трябва да видим къде е защитен българският интерес, смята Малинов.

 

 
vlcsnap-2014-03-18-21h16m21s75Джема Грозданова не очаква скоро българският парламент да приеме ясна позиция, защото в програмата за тази седмица не е включена обсъждане за Украйна. “Това отново е един опит за отлагане на позицията”, каза тя. Според нея българският народ не знае каква е нашата позиция за Украйна. Тя заяви, че ГЕРБ подкрепят териториалната цялост и сувернитета на Украйна.

 

 

vlcsnap-2014-03-18-21h15m47s245“Нашата декларация казва ясно. Първо трябва да се осъди намесата на САЩ в Киев.”, каза Сидеров. Според него в момента Украйна се управлява от екстремисти, нацисти и фашисти. Когато някоя партия казва, че легитимира управлението там, трябва ясно да каже, че подкрепя именно тези фашисти. Според него случващото се в Украйна е държавен преврат, за който ние трябва да вземем позиция както към него, така и към санкциите.

 

 

vlcsnap-2014-03-18-21h16m29s154Бойко Ноев каза, че това което е важно и се наблюдава е, че покрай кризата в Крим се получават и нови разделителни линии на българската политическа сцена. “Нашето общество в момента е доста изнервено, ситуацията е доста критична”, каза той.  Според него тези разделения, които биха се появили покрай кризата в Украйна създават опасност за допълнително отслабване на държавата.

 

 

vlcsnap-2014-03-18-21h17m47s163“Референдумът в Крим и признаването на независимостта на Крим и Севастопол са само елемент от веригата от ескалация на напрежението на територията на Украйна.”, каза Минчев. “Бизнесът не се вълнува толкова от политиката, а от икономическите последствия от това, което се случва.”

 

 

 

vlcsnap-2014-03-18-21h18m14s167“На този етап няма кой знае каква сериозност в заявените санкции”, казва Вълканов, “Решението да се блокират авоарите и да не се издават визи на 20 души, които са официални лица от Русия и Украйна, не е реално кой знае каква санкция с космически измерения. Въпросът от тук насетне е  дали конфликтът ще ескалира по някакъв начин и съответно какви мерки бира решили да предприемат ЕС и Щатите.”

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване