03/22/14 07:23
(http://www.klassa.bg/)

ОССЕ изпраща за шест месеца наблюдатели в Украйна

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) постигна съгласие да изпрати свои наблюдатели в Украйна, съобщиха световните агенции. Решението взе днес Постоянният съвет на организацията.

Офисите на наблюдателите ще бъдат в десет украински града - Херсон, Одеса, Лвов, Ивано-Франковск, Харков, Донецк, Днепропетровск, Черновци, Луганск и Киев, където ще е централата.

Мисията първоначално ще се състои от 100 души, цивилни специалисти, но при нужда броят им може да достигне 400, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс. ДПА съобщи, че числеността на мисията може да е до 500 души.

Мандатът на мисията не обхваща Крим, но в документа на ОССЕ се казва, че районите, в които може да бъдат разположени наблюдатели, в бъдеще може да бъдат променени.

Изпращането на наблюдатели на ОССЕ в Европа бе обсъждано и на вчерашната среща в Москва на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с руския външен министър Сергей Лавров.

Мандатът на мисията на ОССЕ е шест месеца, съобщи Ройтерс.

Споразумението за изпращане на наблюдатели на международната организация бе постигнато след няколко неуспешни опита от последните седмици, за което според западни дипломати вина носи Русия. Целта на мисията е да се помогне за намаляване на напрежението в Украйна.

Руският представител в ОССЕ Андрей Келин приветства вземането на важното решение. "Ние мислим, че може да става дума за първата стъпка към намаляване на напрежението в този регион", заяви той пред журналисти, предаде Франс прес.

Русия е готова да назначи наблюдатели в рамките на мисията, добави Келин. Той изключи възможността работата на ОССЕ да се разпростре и върху Крим.

"Мандатът на мисията е напълно ясен и произтича от геополитическата реалност. От днес Крим е част от Руската федерация".

"Това не е краят на кризата, но е стъпка, която подкрепя нашите усилия за деескалация", заяви в изявление германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи Ройтерс.

"Ситуацията в Украйна остава нестабилна и опасна. По тази причина наблюдателите трябва да свършат работата си възможно най-бързо", добави той. Самият Щайнмайер ще посети Украйна утре.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване