03/25/14 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Официално: Полет MH370 се е разбил без оцелели

19.20 ч.  Френски следователи: Рано е за подводно издирване на самолета

 

Френски следователи съобщиха, че е твърде рано да се мисли за започване на подводно издирване на отломките от самолета на Малайзийските авиолинии, който според властите е паднал в Индийския океан.

Френската агенция за разследване на инциденти BEA, която изпрати трима следователи в Куала Лумпур, съобщи, че "широката област за момента прави невъзможно провеждането на подводни издирвания. Подводната фаза за откриване на самолета от полет MH370 може да започне, само ако операциите, които се провеждат днес, позволят да бъде определен по-ограничен район на издирване от настоящия", допълни BEA в комюнике.

Агенцията информира, че следователите й, които се върнали от Куала Лумпур през уикенда, обсъдили възможни техники за подводно издирване с малайзийските власти. Те дискутирали "опита си..., придобит по време на издирването между 2009 и 2011 г. на отломките от полет AF447 от Рио за Париж". Тогава на следователите на BEA бяха необходими 23 месеца, за да открият отломките от самолета на Ер Франс, който падна в Атлантическия океан през 2009 г.

Днес властите в Малайзия съобщиха, че MH370, който изчезна преди две седмици, е паднал в Индийския океан, но не хвърлиха никаква светлина върху мистерията защо самолетът се е отклонил толкова много от първоначалния си курс.

 

17.00 ч. Сълзи и отчаяние

Хлипания и викове, израз на неутешимо страдание, се чуваха тази вечер в хотела в Пекин, където семействата на китайските пътници в полет MH370 научиха, че близките им са загинали. Някои от тях започнаха да плачат и да стенат неудържимо, напускайки балната зала на хотела, където им беше съобщено, че полетът на Малайзийските авиолинии, който изчезна на 8 март, е паднал в южната част на Индийския океан.

Парамедици с носилки се втурнаха в коридорите на хотел Лидо, където много от семействата на 153-та китайски пътници на борда на MH370 (две трети от хората на борда) очакваха с безпокойство от две седмици насам новини за изчезналия полет.

Мнозина от тях до последно се бяха вкопчили в най-малката надежда, най-малката теория, включително тази за отвличане на самолета, която даваше основание да се мисли, че пътниците все още са живи. Някои от тях се опираха на ръката на свой роднина, търсейки утеха, други дискретно избърсваха сълзите си, стискайки носна кърпичка или скриваха лицето си, за да не се виждат емоциите им.
"Вече знаем, че нямаме за какво да се надяваме", съобщи роднина на пътник от фаталния полет. Една жена беше изнесена на носилка с треперещо тяло и подпухнали от сълзи очи, а член на семейството й държеше ръката й.

На сайта за микроблогинг Weibo десетки хиляди хора изразиха емоциите си и отдадоха почит на загиналите пътници. Много от тези съобщения, изразяващи от шок до неверие, бяха придружени от множество снимки на запалени свещи. "Половин месец се тревожех за този самолет на Малазийските авиолинии, всеки ден се събуждах с надеждата да се случи чудо", въздиша интернет потребител.
"Когато научих новината, просто не можех да повярвам, не смея да си представя страданието и мъчението на семействата", пише друг потребител на сайта. "Насявам се, че няма да станем свидетели на нова подобна трагедия в рамките на едно поколение. Нека мъртвите да почиват в мир", допълва трети. 
 

16.00 ч. Полет MH370 се е разбил без оцелели

Малайзийският самолет Боинг-777 най-вероятно  се е разбил в южния Индийски океан и никой на борда не е преживял катастрофата. Това обяви премиерът на Малайзия  Наджиб Разак на извънреден брифинг. Властите се позовават на изчисленията на експерти от британското Разследващо бюро за въздушни инциденти (AAIB).
В краткото си изказване Разак отбеляза, че специалистите са заложили на „нов вид сателитни анализи, които никога преди това не са използвани при подобни ситуации“.
Наджиб Разак съобщи също, че вече е информирал за това роднините на пътниците и е предложил. на онези от тях които желаят, транспорт до Австралия.

Новината предизвика шок у близките на китайските пътници, които следиха пресконференцията по телевизията. Повечето от тях се разплакаха, една жена припадна. Имаше и прояви на агресия. Наложи се в залата да бъдат изпратени допълнителни полицейски сили за възстановяване на реда. Чакащ отвън кореспондент на британския „Гардиън“ описва, че от помещението се чуват крясъци, ридания и плач.

От авиокомпания „Малейжа ерлайнс“ излязоха с официално съобщение в която се потвърждава, че изчезналият полет MH370 почти сигурно се е разбил без оцелели.
„С дълбоко съжаление трябва да предположим, извън всяко съмнение, че MH370 е изгубен и никой на борда не е оцелял. Трябва да приемем всички доказателства, които предполагат, че самолетът е паднал в южния Индийски океан“.

Изказването на малайзийския премиер Наджиб Разак:

   

Тази вечер разговарях с от представители от британското бюро за въздушни инциденти AAIB. Те ме информираха, че Inmarsat, британската компания, която предостави сателитните данни, насочващи към  Северния и Южния коридор, е направила допълнителни изчисления. Използвайки вид анализ, който никога преди това не е бил използван при разследвнаия от този тип, те успяха да хвърлят повече светлина върху пътят на MH370.

Базирайки се на този нов анализ, AAIB са заключили, че самолетът е летял по Южния коридор, и че последната му позиция е била в  Индийския океан, западно от Пърт.

Това е изолирано място, отдалечено от всякакви летища. Ето защо, с дълбока тъга и съжаление, трябва да ви информирам, че според тези нови данни, полет  MH370 е завършил в южната част на Тихия океан.

Утре ще дадем пресконференция с повече детайли. Искахме да ви информираме за това последно развитие на ситуацията възможно най-рано. Споделяме тази информация от уважение към роднините и заради нашата решимост да бъдем максимално открити. Два принципа, които ръководеха услията ни при издирването до сега.

"Малейжа ерлайнс“ вече се свързаха с близките на пътниците и екипажа, за да ги информират. За тях последните седмици бяха кошмарни. Призовавам медиите да уважават тяхната мъка и да им оставят личното пространство, което им е нужно с този труден момент.

 

 

13.00 ч. Властите в Малайзия са разпитали над 100 души за изчезналия полет

Малайзийската полиция досега е разпитала над 100 души в хода на разследването на изчезването на полет MH 370. Сред тях са и роднини на двамата пилоти, стана ясно на пресконференция. 


12. 00 ч. Австралийски екип забеляза два обекта в Индийския океан

Австралия забеляза два обекта в южната част на Индийския океан по време на издирването на изчезналия малайзийски самолет. Изпратен е кораб, който да проучи мястото. "Преди няколко минути министър-председателят на Малайзия получи обаждане от австралийския си колега, който съобщи, че австралийски самолет е забелязал два обекта в австралийската зона за издирване. Единият обект сив или зелен и кръгъл, , а другият правоъгълен и оранжев", каза малайзийският транспортен министър Хишамудин Хусейн. Потенциалните останки се намират на 2500 км. югозападно от австралисйкия град Пърт. Обектите не са тези, за които съобщи Китай по-рано днес. Американският самолет P8 Poseidon остава в проучваната област. Възможно е до обектите да бъде достигнато до няколко часа, или в най-лошия случай - утре.

11. 25 ч. Самолет на ВМС на САЩ не е успял да открие отломките, забелязани от китайски летци

Самолет на ВМС на САЩ, който участва в търсенето на изчезналия малайзийски самолет "Боинг" 777, не е открил отломките, които по-рано бяха забелязани от китайски летци, съобщава Австралийската служба за морска сигурност. За откриването на „подозрителни фрагменти” в южната част на Индийския океан съобщи екипажът на Ил-76 на военновъздушните сили на Китай, който след това се е върнал в австралийския прищанищен град Перт. Американският самолет P8 Poseidon, който е излетял, за да намери потвърждение на тази информация, не е успял да открие отломки, се казва в изявлението на службата. 

11. 12 ч. Китай изпраща търговски ледоразбивач в помощ на спасителните екипи

Китай промени курса на търговския си ледоразбивач "Снежен дракон" зоната, където един от самолетите на Пекин е забелязал подозрителните обекти, за които стана ясно по-рано днес. Най-рано ледоразбивачът ще пристигне утре. Флотилия от други търговски кораби на Китай също си приправят път на юг.

Вицеадмирал Датук Камарул, зам.-началник на ВМС на Малайзия, публикува в Туитър схема, показваща относителната позиция на корабите в и около зоната на търсене

 

10.50 ч. Лошото международно сътрудничество е причина за трудностите в спасителните операции

Операциите по издирване на изчезналия „Боинг“ 777 са затруднени от липсата на доверие между страните и липсата на опит на Китай във военно сътрудничество с останалия свят, смята Джесика Триско Дардън, преподавател по политически науки в Охайо, САЩ. Според нея спасителните работи показват невъзможността на страните да работят ефективно заедно. По думите на Дардън Китай е чувствителен спрямо критиките в социалните мрежи, че не прави достатъчно за намирането на самолета. Според експерта би било по-добре Австралия да не бе молила за помощ Пекин; Дардън обаче отбелязва, че САЩ също действат самосиндикално. 

09.40 ч. Все още няма потвърждение за отломките

Китай предупреди, че засега няма потвърждение, че забелязаните от един от неговите самолети отломки са свързани с полет MH 370. Говорителят на китайското външно министерство допълни, че се очавка във вторник китайски кораби да запонат да пристигат в района на Индийския оекан, където текат операциите по издирване на самолета.



08. 13 ч. Властите в Австралия се опитват да открият засечените от Китай обекти

Австралия се опитва да открие засечените от Китай в южната част на Индийския океан предмети, които може да са отломки от изчезналия малайзийски самолет. Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи по-рано днес, че китайски военен самолет Ил-76, участващ в операцията по издирването, е забелязал два сравнително големи плаващи обекта и няколко по-малки бели предмета в отдалечен район. В ръководената от Австралия операция по издирването на летателния апарат в южната част на Индийски океан участват още Китай, Япония, Нова Зеландия и Съединените щати. Военноморските сили на САЩ изпратиха в района система за откриване на черни кутии на самолети, предаде Франс прес, като се позова на техен говорител. Тази апаратура улавя акустични сигнали. Системата може да открие черните кутии, които е възможно да се окажат от решаващо значение при разследването на случая, на максимална дълбочина от 6000 метра.

07.35 ч. Самолет на "Malaysia Airlines"  кацна извънредно  в Хонконг

Самолет на малайзийската авиокомпания "Malaysia Airlines" кацна извънредно в Хонконг заради проблем с генератора. Никой от хората на борда не е пострадал. Самолетът "Еърбъс А330-300" е изпълнявал полет от столицата на Малайзия Куала Лумпур до южнокорейския град Инчхън. Обратният полет е анулиран. Самолет "Боинг 777-200" на "Malaysia Airlines" с 239 души на борда изчезна мистериозно на 8 март.

06.35 ч. Китайски самолет откри отломки, очакват потвърждение



Китайски самолет Ил 76, участващ в издирването на изчезналия полет на "Malaysia Airlines", който липсва вече 16 денонощия, е забелязал "бели и квадратни" обекти, оценени като интригуващи в южната част на Индийския океан, съобщи в понеделник сутринта агенция Синхуа. Страните, участващи със свои съдове в издирванията, концентрираха операцията около мястото, на което от спътници бяха засечени плаващи отломки на около 2500 км. от Австралия. Координатите на мястото, над което е прелетял самолетът, са 95,1113 градуса източна дължина и 42,5453 южна ширина.

06.19. ч. Появи се нова версия за малайзийския самолет

Продължава издирването на изчезналия самолет Боинг 777 ( Boeing 777) на авиокомпанията Malaysia Airlines или следи от него. В същото време телевизия Си Ен Ен (CNN) съобщи нови данни за разследването. След като самолетът е напуснал маршрута си за Пекин в първите часове на осми март, той се е снижил до 3,6 км над морското равнище, съобщи телевизията като се позова на източник, запознат с хода на разследването.

Това са последните изводи от проучванията и съпоставянето на данните от военните радари, които са продължили да следят самолета след като спира работа предавателя на данни на борда, докато се намира над Южнокитайско море. Според Си Ен Ен това може да означава, че на борда е станало извънредно произшествие, което е принудило екипажа да предприеме съответните мерки.

Експертите, запитани от телевизията, отбеляват, че тези данни "изменят същността на играта". Според Мери Скиаво (Mary Schiavo), която е бивш инспектор в министерството на транспорта на САЩ, обичайна практика е в случай на нужда пилотите да предприемат рязко намаляване на височината на полета в случай на бърза декомпресия, пожар или взрив. Именно в този случай е необходимо да се снижат, да обърнат и да се опитат да стигнат до летище, където могат да помогнат на изпаднал в беда съд", каза Киаво.

Височина 3,6 километра позволява да се възстанови сравнително нормален полет при разхерметизация. И по-рано имаше съобщения за рязка промяна на височината, но се даваха други противоречиви данни.

02.15 ч.  Френски спътник засякъл обекти в океана

Френски спътници пък са регистрирали обекти, които могат да се окажат части от летателния апарат. Те се намират далече от сегашната зона на издирване, която е в района на южната част на Индийския океан. Възможно е зоната на издирвателните операции да бъде разширена още.

Докато продължава издирването на изчезналия Боинг 777, телевизия Си Ен Ен съобщи нови данни за разследването. След като самолетът е напуснал маршрута си за Пекин в първите часове на 8 март, той се е снижил до 3,6 км над морското равнище. Това са последните изводи от проучванията и съпоставянето на данните от военните радари, които са продължили да следят самолета след като спира работа предавателя на данни на борда, докато се намира над Южнокитайско море. Според Си Ен Ен това може да означава, че на борда е станало извънредно произшествие, което е принудило екипажа да предприеме съответните мерки.
 

01. 17 ч.  Самолетът е укрит, за да се използва като "крилата ракета" от терористи

Самолетът Boeing 777 на авиакомпанията Malaysia Airlines, който изчезна мистериозно на 8 март, вероятно е отвлечен и укрит, за да бъде използван по-късно като "крилата ракета"  - заяви лидерът на Комисията по национална сигурност към Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Маккол подчерта, че засега не е сигурен, че изчезването на самолета при странни обстоятелства е свързано с планиран терористичен акт. Но американските власти се опасяват, че би  могъл  да се приземи в неизвесно място и да се скри, за да бъде използван след това като оръжие срещу предварително набелязана цел. Според конгресмена-републиканец самолетът би могъл да се насочи в две направления:  на север към Казахстан,  но тогава той щеше да бъде засечен от радарите. Но би могъл да се върне обратно в Индонезия или на някой от островите наблизо и да се използва на по-късен етап като крилата ракета - подобно на нападенията на "Ал Кайда" в Ню Йорк през 2001 г. "Засега е ясно само едно нещо - това не е било авария, а става въпрос запредварително обмислени действия и въпросът сега е да разберем, за какво точно става дума" - казал Маккол.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване