03/26/14 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - тормоз за депутата, гласувал против анексията на Крим

Иън Бейтсън
Ройтерс

Иля Пономарьов. Снимка: от тв екрана

Иля Пономарьов се оказа доста самотен в руския парламент, след като стана единствения депутат, гласувал против анексирането на Крим.

Либерално-демократическата партия на популисткия лидер Владимир Жириновски иска 38-годишният депутат да бъде изгонен от долната камара на парламента заради “антидържавния” си вот. Наложи се впоследствие високопоставен парламентарист да напомни на Жириновски, че депутатите не може да бъдат изгонени заради начина, по който гласуват.

Пономарьов каза, че гласуването миналата седмица и враждебността към него показват, че няма място за самостоятелно мислене в един парламент, който е доминиран от лоялната на президента Владимир Путин десноцентристка партия “Единна Русия”.

“Всеки сега се страхува да действа против десноцентристите, защото се бои да не стане жертва на политическа репресия”, каза Пономарьов, който е представител на центристката партия “Справедлива Русия”, но се обявява за независим.

Пономарьов получи твърде малка подкрепа, когато се опита да обясни решението си в Туитър. Потребител с ник “studenth” отвърна, че той е “изплюл отрова” и че 99 процента от населението би искало да го разпъне на кръст.

Всички други гласували в четвъртък в долната камара на парламента 443 депутати подкрепиха анексирането на черноморския полуостров от Украйна, а след това застанаха прави за националния химн. Горната камара на парламента единодушно одобри присъединяването на Крим към Русия - процес, довел до най-дълбоката криза в отношенията между Москва и Запада от Студената война насам.

Пономарьов каза, че е гласувал против анексирането на Крим, защото то би могло да предизвика “широкомащабни кръвопролития в Европа”.

“То дестабилизира цялата установена система на международни отношения и международна сигурност. Сегашните ни действия предизвикват война”, каза той.

Това не е първият случай, в който физикът и бизнесмен Пономарьов, работил за вече закритата петролна компания “Юкос”, се е противопоставял на волята на Путин.

Той организираше улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г. и бе порицан от парламента през 2012 г., защото нарече “Единна Русия ” “партия на крадци и мошеници”, израз, въведен от друг лидер на протестите. Той имаше неприятности и затова, че не е идвал достатъчно официално облечен в парламента.

Пономарьов казва, че анексирането на Крим не е в интерес на Русия, защото ще хвърли Украйна в прегръдките на бившия враг от Студената война НАТО, а лидерите в Киев печелят от враждебността на Москва.

“Единственият начин за тях да оцелеят във влошаваща се икономика е вълна от патриотични настроения. Колкото повече има доказателства за руска агресия, дори и фалшиви, толкова повече подкрепа могат да наберат”, каза той.

Извън парламента Пономарьов не е съвсем сам. В понеделник престижен руски държавен университет заяви, че е уволнил преподавател по философия (историка и политолог Андрей Зубов - б.ред.), който сравни действията на Москва с анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 г.

Бившият собственик на “Юкос” Михаил Ходорковски, който прекара повече от десетилетие в затвора и изгуби компанията си, след като си развали отношенията с Путин, също критикува Кремъл за политиката му към Украйна.

Пономарьов каза, че Русия няма ясна стратегия откакто миналия месец бе свален подкрепяният от Москва украински президент Виктор Янукович.

“Путин заложи на Янукович, Янукович бе свален, и той сега иска да покаже, че е имал право като извърти нещата в своя полза. Отговорът на Русия на тези събития не е част от обмислена стратегия, а по-скоро реакция на събитията в Украйна. Една предимно емоционална реакция”, каза Пономарьов.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване