03/26/14 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Тревожният полуостров

Новие известия

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Активисти от кримско-татарския народ се канят да възродят националноосвободителното му движение. Недим Халилов, оглавяващ т. нар. работна група по решението за траурни митинги на кримските татари, (свързани със сталинистките чистки) провъзгласи в неделя за основна цел на движението да възстанови националната държавност на кримско-татарския народ, ликвидирана през 1783 г. Засега обаче - докато възстановят държавността си на Кримския полуостров, кримските татари признават споре техните водачи законите на Украйна и върховенството на международноправните норми.

Работната група по решението за траурни митинги на кримските татари бе създадена на 30 юли м. г. в Симферопол, където проведе събор татарското население на Крим. Става дума за митингите в памет на жертвите от сталинската депортация на кримско-татарския народ, редовно протичащи в Украйна от 1991 г. насам. Председателят на самопровъзгласения меджлис (парламент) на кримско-татарския народ Рефат Чубаров заяви преди време, че хората му скоро ще свикат общонационално събрание - курултай, с чието решение да осъществят правото си на самоопределение. Той увери, че при всяко положение кримските татари няма да напуснат земите си.

Ще припомним, че на 18 март Руската федерация и република Крим подписаха договор, включващ полуострова в състава на Русия. Подписи под документа сложиха руският президент Владимир Путин, председателят на кримския парламент Владимир Константинов, премиерът на кримското правителство Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий. Според историка Николай Сванидзе, известен телевизионен водещ, подновяването на кримско-татарското движение може да бъде предотвратено само чрез незабавни преговори. И е наложително федералната власт да натовари с тях значими личности. Разговорите на новите кримски власти с водачите на кримските татари претърпяха провал.

“Ако движението бъде възстановено, сериозно ще пострадат всички страни - заяви Сванидзе пред “Новие известия”. - Крим съществува най-вече като курорт. А един курорт, в който тече гражданска война, престава да бъде такъв. Не бива да се залъгваме с това, че кримско-татарското население там е малобройно (към 250 000 души, бел. на вестника). Това е народ всеотдаен, сплотен, готов на безразсъдни постъпки. И Турция ще го подкрепи. Руските силови структури ще отвърнат на удара без проблем, имат стотици хиляди хора в страната. Ами партизанската война и нелегалната мрежа? Това може да трае много дълго. Характерен пример е ситуацията в Северен Кавказ. Много ще пострадат и кримските татари, и другите жители на полуострова, а и бойците от силовите органи.”

Мнението на телевизионния водещ споделя писателят Фирдус Фатклисламов, изследовател на исляма. “Главата на Татарстан и републикански депутати бяха започнали вече преговори с лидерите на кримско-татарския народ. Уви, без успех. Този процес обаче не е изчерпан - посочи пред “Новие известия” писателят. - Путин проведе среща с председателя на меджлиса на кримско-татарския народ Рефат Чубаров. Ръководството на Татарстан също има намерение в най-близко бъдеще да продължи диалога с кримските татари. Трябва да се направи всичко възможно за мирно решаване на проблема.”

На 17 март кримските татари отправиха към властите в Украйна молба да бъдат признати за коренен етнос на Крим и оставени в състава на украинската държава, напомни Фатклисламов. Руската страна трябва да направи проучване - защо тези хора искат да живеят в Украйна и не желаят да живеят в Русия? Да анализира техните очаквания и нужди. Да им предложи всичко, каквото изобщо може да им се предложи. “Все още има възможност всичко да се уреди с мир. Не бива тя да се изпуска”, подчерта иследователят на исляма. Според генерал-лейтенант Виктор Соболев, бивш командващ 58-а армия от Севернокавказкия военен окръг, националноосвободителното движение на кримските татари едва ли ще бъде подновено.

“За да направи такова изявление, Недим Халилов е бил подтикнат от САЩ. Правителството на Обама цели да дестабилизира бездруго сложната обстановка в Крим, ...

Публикувана на 03/26/14 22:47 http://e-vestnik.bg/20221/trevozhniyat-poluostrov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване