03/26/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Турция стъпка по стъпка към забраните

Турция забрани през 2009 г. Youtube и още 380 сайта. Снимка: фен-блог на ютюб

Премиерът Ердоган, който заплашва всяка част на обществото - от бизнеса до медиите, от организациите на гражданското общество до образователните институции, от съда до полицията, обещава на хората на площадите една Турция, в която ще господстват забраните и натискът. Ако Ердоган получи от урните гласовете, които желае, изобщо не е трудно да предположим в каква Турция ще се събудим на 31 март сутринта (деня след местните избори). Ето снимка на Турция след изборите на 30 март:

1. ТУИТЪР БЕШЕ ЗАБРАНЕН, ОСТАВА СЕДМИЦА ЖИВОТ НА ЮТЮБ И ФЕЙСБУК

Веднага след думите “ще изкореним Туитър” на премиера Ердоган социалната мрежа беше закрита. Потребителите, които преодоляха пречката, се сблъскаха с блокиране на IP адреса и частична интернет забрана. Сега е ред на Ютюб и Фейсбук, за които премиерът каза: “ще ги закрием след изборите”. Ако и това бъде осъществено, 44 милиона интернет потребители ще бъдат лишени от свободите си.

“Има нови стъпки, които ще направим след 30 март. Решени сме по този въпрос. Няма да жертваме заради Ютюб и Фейсбук тази страна”, каза Ердоган, а след последвалите реакции уточни: “ще го направим частично”. Още преди 30 март обаче след думите на Ердоган “Туитър-митър, ще ги изкореним всичките”, свободната навсякъде по света социална мрежа беше забранена. Няма да е изненада, ако Фейсбук и Ютюб също бъдат блокирани след изборите.

Понастоящем има 500 милиона потребители на Туитър в света и 12 милиона в Турция. Броят на потребителите на Фейсбук е над 32 милиона.

2. СТЪПКА ПО СТЪПКА КЪМ ДЪРЖАВА НА РАЗУЗНАВАНЕТО И РЕЖИМ КАТО НА БААС

След изборите ще бъде превърнат в закон проектът, предоставящ извънредни правомощия на разузнавателната организация МИТ. Според него МИТ ще получи достъп без всякакви законови ограничения до личните данни, от банки до здравеопазване, на всеки един човек. Държавните служители и частните лица, които окажат съпротива на МИТ, ще бъдат съдени.

На журналистите ще бъдат налагани тежки присъди затвор.

С новия закон МИТ ще се превърне в институция, която безконтролно ще прилага всяка заповед на премиера с неограничените си правомощия. На никой кадър на МИТ обаче няма да може да бъде търсена отговорност. Това положение ще превърне Турция в нещо като някогашния режим на БААС на Саддам Хюсеин.

Както и в една от онези държави на разузнаването като Северна Корея, Сирия или Израел. Вече няма да има неприкосновеност на личния живот. МИТ ще има всеки документ за личните данни, банковите преводи, медицинските данни и т.н. на всеки човек от всяка една институция, държавна или частна. Онези, които не предоставят данни, ще ги грози заплаха затвор от 2 до 4 години затвор.

3. ЩЕ НАСТЪПИ ПЕРИОД НА ШПИОНАЖ И ВОДЕНЕ НА ДОСИЕТА С ПОДКРЕПАТА НА ДЪРЖАВАТА

Ще набере скорост воденето на досиета на религиозните кръгове, алевиите и малцинствата в обществото. Със закона, който дава широки правомощия на МИТ, ще се увеличи воденето на досиета във всяка институция. Ще се разпростре ловът на вещици и уволненията на служители, особено в държавните институции.

Огласените през последната година документи показват, че макар на референдума на 12 септември да беше превърнато в конституционно престъпление, воденето на досиета е било систематично по времето на управлението на Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Стана ясно, че в държавните институции начело с министерския съвет, МИТ, министерството на образованието, и финансовото министерство са се водили актуални досиета.

МИТ е класифицирала в периода 2011-2013 г. хора, които ще бъдат назначавани в държавния сектор, като “близки до общностите на сюлейманистите, накшибендиите или гюленистите” (последователи на ордена Накшибенди, на религиозната общност на Сюлейман Хилми Тунахан или на движението на Фетхуллах Гюлен, бел.ред.). Документи показват, че на изпити за инспектори ...

Публикувана на 03/26/14 22:36 http://e-vestnik.bg/20224/turtsiya-stapka-po-stapka-kam-zabranite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване