03/27/14 08:17
(http://www.klassa.bg/)

Александър Балкански: Немислимо е да има цирк без животни

Цирк без животни е немислим. Животните в цирка са свикнали с този начин на живот, за тях това е естествена среда, каза в интервю за БГНЕС Александър Балкански, директор на най-големия цирк в България.

 

От 1 януари 2015 г. влиза в сила закон, който забранява използването на диви животни в цирковите представления. "В закона има нещо сбъркано. На първо място той е правен, без да бъдат извикани специалисти от цирка и затова се получава разминаване, защото в него е записано "диви бозайници". В цирка диви животни няма, имаме само опитомени. Дивите бозайници са в джунглата в Африка, до тях човек не може да стигне или ако стигне, животното го напада. Животните в цирка са опитомени, имат много добър контакт с дресьора и гледачите си", разказа Балкански.

 

Според него, ако се намери точният подход, не е трудно да се работи с нито едно животно. Той е категоричен, че съвременната дресура е хуманна, без никакво насилие. "Преди 30-40 години способите са били свързани с насилие, което е предизвикало възмущението на природозащитниците. Днес обаче дресьорите не използват никакви сурови средства – електрошокове, камшици, вили. Нашият дресьор представя номера си с голи ръце. Най-важното е да се създаде уникалният психологически контакт между животното и дресьора и да се получи висша форма на разбиране – животното да знае какво иска от него дресьорът и дресьорът да може да повлияе на животното с думи, жестове", отбеляза Балкански.

 

Той разказа, че има десетки случаи на връщане на животни от цирка в дивата природа. "Преди седем години при мен беше дресьор на змии и крокодили от Германия, при гастролите му в Португалия му взеха пет от крокодилите и ги оставиха в зоопарка. След около пет месеца се получи съобщение, че всички са умрели. Просто животните са свикнали с този начин на живот. Те са родени тук, отгледани са и са пораснали в цирка, всичко друго за тях е чуждо. Миналата година имахме дресьор на тигър, който изпълняваше илюзии. По грешка дресьорът забравил вратата на клетката отворена и животното излязло навън. То беше много изплашено и го прибрахме само като докарахме близо до него клетката. Тигърът се прибра в нея и беше спокоен, че вече си е вкъщи", спомни си Балкански.

 

Неговият цирк не разполага със собствени животни. "Те пристигат от чужбина, играят през целия сезон от 1 април до 30 ноември и като приключи договорът, си заминават обратно в държавите, откъдето идват. Най-лошото и най-грозното е, че в цяла Европа животните играят в цирковете, а само при нас този закон ще спре животните", възмущава се той.

 

Европейската директива, въз основа на която е приет законът още през 2008 г., предвижда в държава, в която няма циркове, да могат да се забранят животните. В България обаче има 11 цирка, обясни Балкански. "В бившия соцлагер в нито една държава не са забранени животните – Русия, Украйна, Румъния, Полша, Чехия, да не говорим за Западна Европа. Ние искаме да се покажем по-големи католици от папата. Предполагам, че законът няма да издържи, защото обосновката касае само животните в Африка. Някога цирковете се снабдявали с животни като директорите и дресьорите ходели на лов в Африка за тигри, лъвове, слонове и ги докарвали в Европа. Законът за защита на животните забранява това, като остана в сила животните да съществуват в цирка чрез тяхното репродуциране", разказа Балкански.

 

Той смята да атакува закона пред Върховния административен съд, но ако все пак влезе в сила, е готов дори да напусне страната. "Два-три малки цирка в България вече казаха, че ще се изнесат в Румъния. За тях това е лесно, защото нямат големи разходи по транспорт и издръжка. Други два-три цирка се канят да отидат в Турция. Нашият има покана от най-силния цирк в света, Росгосцирк, да гастролира в Москва и Санкт Петербург. Едно отиване дотам няма да ни навреди. Имаме покана и от Турция, Израел, от много държави. Можем да отидем и в Европа", каза Балкански. Означава ли това, че България ще остане без цирк? "Да му мислят тези, които са създали този закон. Циркът е извън Министерството на културата, защото някой сметнал, че това не било изкуство. Големият италиански режисьор Федерико Фелини, който има над 10 циркови филма, е казал: "Циркът е най-трудното, екзотично изкуство. Но то е не само това. То е и културата от житейския опит на нацията". Явно при нас нещата не са така", отбеляза с горчивина Балкански.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване