03/29/14 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Именитият музикант Рикардо Авербах беше гост-диригент на третия концерт от цикъла музикални прояви, посветени на 135 години съвременна българска държавност

Именитият музикант Рикардо Авербах беше гост-диригент на третия концерт от цикъла прояви, посветени на 135 години съвременна българска държавност. В препълнената зала „Света София” на Народното събрание  оркестър Симфониета „София” с ръководител Свилен Симеонов изпълни „Филмова музика” на Копланд, „Тангацо” на Пиацола, „Любовна магия” на Мануел Де Файя, танга на Пиацола и аржентински танга. На музикалното събитие присъстваха председателят на парламента Михаил Миков и представители на дипломатическия корпус.


Преди концерта маестро Авербах отбеляза пред медиите, че програмата започва с едно американско произведение, което ще бъде премиера за България – музика за кино на Аарон Копланд, един от най-известните композитори в САЩ. Много пъти съм свирил българска музика в САЩ и винаги се опитвам да слагам в програмата български произведения, каза Рикардо Авербах. Той работи в САЩ, но е роден в Бразилия, а семейството му има и български корени. В момента е директор на Департамента по оркестрово дирижиране в Университета на Маями и президент на Съюза на университетските диригенти на САЩ.


Маестро Авербах отбеляза, че оркестър Симфониета „София”  му прави силно впечатление и още на първата репетиция всичко се е получило много хубаво, с много чувство. Тази музика е танц и човек не може да я свири без страст, допълни той.


Щастлив съм, когато идвам в България и се срещам с приятели и познати, каза Рикардо Авербах и отбеляза, че е завършил хорово дирижиране при проф. Васил Арнаудов и оркестрово дирижиране при Влади Симеонов. Майка ми е от София, винаги е обичала класическа музика и заради нейното влияние учих класическа музика, докато баща ми е бразилец и обича много карнавала, така двата корена са се смесили, допълни той.


Диригентът на оркестър Симфониета „София”  Свилен Симеонов благодари на Народното събрание, че е откликнало на идеята да бъде възроден концертния живот в зала "Света София". Той съобщи, че следващата изява е празничен концерт по повод Цветница – на 11 април, когато ще звучи програма от френски, испански и български композитори.


Акцент в тазгодишната програма е и традиционният концерт, с който ще бъде отбелязан Денят на Европа – 9 май, както и ще бъде почетена паметта на загиналите във Втората световна война. На него ще прозвучат концерти за цигулка и оркестър на Лудвиг ван Бетовен.


Третият концерт на оркестър Симфониета „София” беше организиран със съдействието на посланика на Аржентина Гийермо Асрак. Музикалните събития са част от инициативата “Oтворен парламент”. Те са под патронажа на председателя на Народното събрание Михаил Миков и се осъществяват със съдействието на Столична община.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване