03/30/14 09:37
(http://e-vestnik.bg/)

Местни избори във Франция - ще ограничат ли щетите социалистите?

Франс прес

Седмица след първия тур на местните избори управляващите във Франция социалисти се надяват да ограничат щетите на втория тур на вота в неделя, където се очаква да се потвърди възходът на дясното и разширяването на влиянието на крайната десница в страната.

Преди още да е известно как ще се произнесат избирателите, сривът на левицата и най-вече на социалистите, подхранваше през цялата седмица спекулации за правителствени промени, вече считани за неизбежни.

“Ще има последствия, които ще се видят след втория тур”, заяви в четвъртък вторият човек в правителството, външният министър Лоран Фабиюс.

Оставката на премиера Жан-Марк Еро за момента не изглежда окончателно решена, въпреки че множество социалисти, включително министри, в тесен кръг искат главата му, превръщайки го в изкупителна жертва за провала на местните избори.

По общо мнение мащабът на промените в правителството ще зависи от резултатите от вота в неделя и от размерите на очакваното поражение.

Десницата се очаква поне да компенсира загубите, отбелязани на предишните местни избори през 2008 г. (90 общини) в избирателните райони с над 10 000 жители.

След победата на първи тур в Енен-Бомон, някогашният работнически бастион на Севера, Националният фронт (крайната десница) би могъл да излезе начело и в други градове като Безиер или Фрежюс в Южна Франция и да получи стотици места в общинските съвети. Значителен ефект би имало завладяването на Авиньон, друг южен град, който с театралния си фестивал стана един от символите на отворената на към света френска култура, където кандидатът на крайната десница поведе със съвсем малко резултата на първи тур.

Докато преди първия тур левицата все още имаше амбиции да спечели в десетина града - като се започне от Марсилия, втория по големина град в страната, където влиянието й изглеждаше непоклатимо - днес тя е принудена да се стреми към ограничаване на загубите.

Приоритет за социалистите е да запазят големите градове като Страсбург на изток и Тулуза на югозапад. Целта е Париж да остане вляво с Ан Идалго, заместничка на сегашния кмет Бертран Делано, въпреки че социалистическата кандидатка беше задмината на първи тур от съперничката си отдясно Натали Косюско-Моризе.

“Вероятно предстои голямо поражение” за левите, прогнозира анализатора Брис Тентюрие от института “Ипсос”.

Обявяването в четвъртък на ново рекордно ниво на безработицата за февруари от 3, 34 милиона търсещи работа не прави услуга на Франсоа Оланд. “Това припомня липсата на резултати от страна на правителството в икономическата и социалната област”, подчертава Ив-Мари Кан от института “Се Ес А”.

Председателят на Съюза за народно движение, основната формация вдясно, Жан-Франсоа Копе незабавно призова избирателите да “наложат наказание” в неделя пред урните. Заместник-председателят на Националния фронт Флориан Филипо видя в статистиката “допълнителна причина да бъде категорично наказано правителството”.

През цялата сегашна седмица социалистите уверяваха, че са чули “посланието” за “недоволство” и дори “гняв”, изразено от избирателите и от въздържалите се от гласуване, които според данните на института “Ипсос” са по-многобройни отляво (35 процента), отколкото отдясно (25 процента).

В сряда президентът Франсоа Оланд, чиято непопулярност надмина всички рекорди по-малко от две години след избирането му, разсъди, че правителството трябва “да се вслуша във французите” и да си извади поуки от вота.

Въпреки това, смята Еманюел Ривиер от “Те Ен Ес Софр”, правителството “не даде никакъв знак, който да подскаже, че се старае да смекчи наказанието на избирателите, а се ограничи само да даде надежди за намаляване на данъците.

В Социалистическата партия и особено сред активистите на ниско ниво и общинските съветници се надигнаха гласове с искане за “смяна на курса” и дори за “завой наляво”.

“Проблемът за Франсоа Оланд е, че за него е невъзможно да промени политиката заради изискванията на ЕС, докато нашият електорат очаква политика за ново начало”, коментира депутат социалист.

Франция трябва да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване