03/30/14 12:21
(http://www.klassa.bg/)

Путин: В Крим демонстрирахме мъжеството на руската армия

 Руският президент похвали в петък армията за мъжеството, проявено при завземането на украинския полуостров Крим, което според него разкрило качествено новите й възможности. В същото време началникът на отдела на Федералната служба за сигурност (ФСБ) за борба с тероризма Александър Малеваний докладва на Владимир Путин за "рязко усилване на външните заплахи срещу държавата" и "истерия у САЩ и съюзниците им" заради Крим. 


Малко преди това президентът на САЩ Барак Обама заяви, че струпването на руски войски по границата с Украйна е необичайно и призова Москва да ги оттегли, да намали напрежението в района и да започне преговори с Киев и международната общност. Руски медии обаче съобщиха вечерта, че там са пристигнали бронирани машини с мощни говорители, които обикновено се използват на фронта за пропаганда срещу противника и убеждаването му да се предаде.
 



Пълни почести за преминалите на руска страна военни

На церемония за повишаване на офицери и присвояването на воински звания Путин заяви: "Събитията в Крим станаха сериозен изпит. Те демонстрираха качествено новите възможности на нашите въоръжени сили и високия морален дух на личния състав. Благодаря на командването и военнослужещите на Черноморския флот, другите части и поздразделения в Крим за издържливостта, личното мъжество, за точните и професионални действия, позволили да се избегнат провокации, да не се допусни кръвопролитие, да се осигурят условия за мирно и свободно провеждане на референдума."

Президентът съобщи, че в Крим бързо ще бъде възстановено Черноморското висше военно-морско училище "Нахимов" и ще бъде основано Севастополско президентско кадетско училище. По повод преминалите на руска страна украински военни и служители от спецслужбите и органите на реда, които Украйна третира като клетвопрестъпници и държавни изменници, Путин призова те да бъдат използвани максимално, да се запазят званията, отслужените години, дипломите, заплатата и социалният им статут, като изтъкна, че руските военни взимат 4 пъти по-високи заплати и пенсии. Към избралите да се върнат в Украйна и техните семейства Путин нареди да се отнасят коректно, както изисква воинската чест.



Москва връща на Киев кораби и самолети

В отговор министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва, че днес е завършено извеждането на поделенията, пожелали да продължат службата си в украинската армия, сменена е държавната символика на всички кораби и подразделения, предпочели Русия и няма актове на оскверняване и неуважение към държавната символика на Украйна.

Путин нареди да бъдат предадени на Киев корабите, авиацията и друго въоръжение от армията на Украйна, което "Ройтерс" тълкува като решение да се избегнат дългогодишни и скъпи съдебни спорове за собствеността им.

Малко преди това външното министерство в Москва заяви, че започва едностранно денонсиране на договора за разполагане на Черноморския флот в Севастопол и на руски части на Крим.

Освен това от дипломатическото ведомство на Русия за пореден път изразиха тревога от "всекидневните съобщения за нападения срещу етнически руснаци" в Украйна и че "пренебрегването на интересите на руски говорящите жители вече не е нещо ново, а се е превърнало в постоянна реалност".

"САЩ изпаднаха в истерия"

На този фон Александър Малеваний каза на церемонията в бляскавата тържествена зала в Кремъл, че "законното желание на народите на Крим, на източните региони на Украйна да бъдат заедно с Русия, предизвиква истерия у САЩ и техните съюзници, те предриемат мерки за деструктивно въздействие на социално-политическата и икономическата ситуация в нашата страна, явно се демонстрира техният стремеж да се отслабят връзките и влиянието на Русия в жизнено важно за нея пространство".

Той допълни, че по нареждане на Путин "сме изработили и реализираме настъпателни контраразузнавателни и разузнавателни мерки по противодействие на подобни стремежи."



Обама: Няма руска сфера на влияние

Подобна реторика засилва тревогите на Запад относно намеренията на Русия, коментира "Ройтерс".

Президентът Обама каза в интервю за американската телевизионна мрежа Си Би Ес, че "необичайното за Русия поведение" да се струпват войски "под прикритието на учения" по западната граница вероятно е начин да се притиска Украйна, "но не е изключено да са намислили и още нещо".



Той допълни, че вероятно Путин "изпитва дълбока скръб за това, което според гледната му точка, е поражението на Съветския съюз", но че това не е повод за връщане към тактиката от времената на студената война. "Ние отхвърляме концепцията са руска сфера на влияние, която оправдава нахлуването на Русия в други държави", добави той. Според Обама руският президент неправилно разбира политиката на САЩ: "Не се интересуваме от обкръжаване на Русия и не се интересуваме от Украйна отвъд това народът й сам да определя как да живее."

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване