04/02/14 21:34
(http://e-vestnik.bg/)

Военни поръчки от Русия - неочаквано наследство за Минск

в. Независимая газета

Путин и Лукашенко на военен полигон. Снимка: официален сайт

“Във всяка ситуация ще бъдем с Русия”, заяви вчера беларуският лидер, разговарял в Минск със зам.-председателя на руското правителство Дмитрий Рогозин, оглавяващ военнопромишлената комисия към кабинета в Москва. Александър Лукашенко впрочем намекна, че не одобрява действията на най-близката си съюзничка в Крим, предизвикали сериозен отзвук в цял свят.

“Американците примерно смазаха с бомби Ирак и след тази бомбардировка всички разбираха, че това не е правилно, не е справедливо, но категорично взеха страната на съюзниците”, припомни беларуският президент и заяви, че по същата причина подкрепя Русия. “Защо трябва да сме на друга позиция, щом имаме за съюзник Русия, и то за единствен съюзник, това е то цялата логика”, поясни той.

Още повече че този курс обещава изгоди и за самата Беларус, чиито предприятия от военнопромишления комплекс (ВПК) може просто да фалират без руски поръчки. “Модернизираме своя ВПК (…) и разбираме, че ако сме тясно свързани с руския ВПК, с руските предприятия, ще проведем модернизацията по-ефективно”, каза по този повод Лукашенко.

Дмитрий Рогозин също не скри, че скъсването на много военни договори с украински предприятия увеличава шансовете на Беларус за поръчки от Русия. “Крайно досадно е днес, че направеното досега с украински партньори се реже от украинската страна по принципа “нека ми измръзнат ушите напук на баба”, сподели той.

Съжаления заради очакваното спиране на сътрудничеството с Украйна във военната сфера изрази вчера и Григорий Рапота, държавен секретар на Съюзната държава между Беларус и Русия. “Беларус безспорно ще е първата, с която ще се консултираме по въпроса”, каза той, запитан дали е възможно Москва да смени украинските си партньори с беларуски.

Наистина експерти от Минск тутакси се усъмниха, че Беларус има капацитет да замени Украйна. “Украинска следа” личи в над 50 на сто от междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране, а те са средство за доставка на две трети от общия брой бойни глави”, забелязва политическият наблюдател Роман Яковлевски. “Беларуската отбранителна промишленост няма как да компенсира на Русия щетите от скъсването с Украйна в тази сфера”, убеден е той. Нещо повече, според Яковлевски ще пострадат и някои беларуски предприятия, останали съставна част от бившия съветски ВПК.

Още в дните преди срещата на беларуския президент с Дмитрий Рогозин експерти напомняха, че отдавна се преговаря за създаване на съвместни предприятия с участието на беларуски фирми като “Интеграл”, “Пеленг”, Минския завод за колесни влекачи и МАЗ.

Страните все не успяват да се разбират за цената и условията за сливане. Според специалисти промените в геополитическата ситуация може да се отразят и на тези спогодби. Русия губи съюзници и Беларус става все по-ценна за нея, тъй че нищо чудно Москва да приеме най-подир условията на Лукашенко.

Коментатори посочват и ред фактори, обуздаващи “апетита” на Лукашенко. Беларуската икономика също е в твърде тежко състояние и не ще изтрае дълго без финансова подкрепа отвън. Все по-ускорено е темпото на плавната девалвация в страната (надхвърлила вчера само за ден резултата от трите предходни месеца), намалява притокът на валута (с 8 на сто за два месеца), растат цените (инфлацията от 1 януари насам е 3,6 на сто), работниците вземат забавени, орязани заплати.

Положението в беларуската икономика ще зависи от външната финансова подкрепа и занапред, констатират в доклад експерти на австрийската “Райфайзенбанк интернешънъл”, която държи активи в Беларус.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване