04/03/14 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Свежи пари за Гърция от Европейската инвестиционна банка

Може ли Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да предостави жадувана ликвидност на гръцката икономика. Да, твърди нейният президент Вернер Хойер.

ЕИБ се нарича още и “Банка на Европейския съюз” и е поела да играе възлова роля в европейските начинания за Гърция: от финансиране на нови автомагистрали до програми за борба с младежката безработица, а също и за бъдещото създаване на един “инвестиционен фонд” или “иновационен орган” за подпомагане на малките и срдни предприятия.

Преди седмици банката предостави на Гърция заем от 235 млн. евро за нуждите на нейната Национална електрическа компания ДЕИ, а от 2012 г. е изготвила “пилотен” инструмент за оказване помощ на малките и средни предприятия.

Чрез този инструмент банката осигурява гаранции на международни банки да работят в подкрепа на гръцките банки, така че гаранциите, които те предоставят, да бъдат валидни за международни сделки на предприятията.

“Таванът” на гаранциите достига 500 млн. евро, от които досега са усвоени само 30 млн. евро. Примерът показва, че ЕИБ не действа като търговска банка, а предоставя заемни средства на малки и средни предприятия чрез търговски банки на държавите членки.

При сегашната ситуация гръцките банки биха могли да направят повече, твърди шефът на банката Вернер Хойер.

Могат да направят повече, защото ако се възползват от нашите възможности, ще имат огромното предимство да налеят пари в реалната икономика. За момента повечето гръцки банки са изправени пред големи проблеми, които може би се изострят от проверката на техните активи, извършвана от Европейската централна банка, която по този начин ги принуждава да ограничат обема на сделките си, казва банкерът пред Дойче веле.

Вернер Хойер е съгласен с оценките на колеги, че след рекапитализацията гръцките банки ще бъдат по-силни от всякога.

В миналото обаче ЕИБ бе обвинявана в “колебливост” при отпускането на заеми. Преди две години дори ръководителят на европейската работна група в Атина изрази мнение, че ЕИБ “се страхува от риск за Гърция”, тъй като иска да запази на всяка цена оценката “ААА”, която й позволява да взима заеми от пазарите при най-добри условия, а след това да предлага финансиране.

Преди време Вернер Хойер разкритикува европейските политици за “липсата на смелост” по отношение на кризата, като наред с това смут предизвика неговата погноза, че “възстановяването на гръцката икономика може да отнеме две десетилетия”. Този път като че ли Хойер е по-голям оптимист без разбира се да игнорира трудностите, пред които е изправена гръцката антикризисна програма.

Преодоляването на кризата е необходимо и за цяла Европа, изтъква шефът на ЕИБ, като препоръчва да бъде направен завой в посока на иновациите и да се открият областите, в които Старият континент би могъл да стане още по-конкурентен и да придобие превес на международните пазари.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване