04/05/14 08:27
(http://noresharski.com/)

Дарения без цензура

Въпросът за финансирането на партията „България без цензура“ е задаван неколкократно от медии, политици и общественици. Съмнения за произхода на парите на водача на партията – Николай Бареков – съществуват и поради обвързаността му с „успелия млад мъжДелян Пеевски и банкерът Цветан Василев, срещу които прокуратурата нареди проверка и събиране на данни от различни институции по сигнал на активисти на „Протестна мрежа“, между другото и за съмнения за съществуваща организирана престъпна група.

Въпросът за финансирането на партията, обаче, не е продиктуван единствено от „приятелствата“ на Николай Бареков, а и от скъпата кампания, която партията му води. За да оправдае средствата, с които я захранва, „новият политик“, обяви че дарява 480 000 лева за своя политически проект. Това, по негови думи, били лични средства, които е спестил като изпълнителен директор на TV7. Тук се повдига и втори въпрос – не само законни ли са приходите на Бареков, но и законно ли е да ги изразходва за политическа дейност.

480 000 сълзи за бедните – съпартийци

Може ли едно лице да дари такава сума на партия? Отговорът е не. Законът изрично забранява дарението от едно физическо лице за една година да надхвърля 10 000 лв (чл. 23, ал 2 от ЗПП). За да избегне буквата на закона Николай Бареков не дарява средствата си директно на партията. Вместо това, той създава юридическо лице с нестопанска цел, носещо наименованието гражданско сдружение „България без цензура“, с което по негови думи цели да финансира дейностите на партията.

Тук, обаче, Бареков попада отново под ударите на закона. В целите на гражданско сдружение „България без цензура“ ясно е записано, че то осъществява „непредубеден и непартиен граждански контрол върху изборния процес“. Как се осъществява непартиен контрол, когато извършваш партийна дейност?

Съгласно закона: информацията за реда, по който се извършва подборът на лицата, които да бъдат подпомогнати от едно НПО, е общодостъпна и се вписва в централния регистър (чл. 41, ал. 2 от ЗЮЛНЦ).

Тази информация липсва за НПО-то „България без цензура“, но дори и така, изрично е казано, че то осъществява своята дейност по „непредубеден и непартиен начин“. Очевидно е, че не може да финансираш партия по непартиен начин, както и не може да финансираш само една партия или коалиция непредубедено.

Друг интересен факт е, че управителният съвет на НПО-то се състои от Николай Бареков, Десислава Балабанова, Боряна Павлова и Теодора Стоянова – всичките членове и на политическата партия. Законът също така повелява, че гражданските сдружения от типа на „България без цензура“ (юридически лица с нестопанска цел, извършващи общественополезна дейност) не могат безвъзмездно да разходват имуществото си за други юридически лица, в които участват лица от състава на техните органи.

Единственото условие, при което подобен разход е възможен, е ако сделката е в очевидна полза за НПО-то (което в случая е невъзможно) или тя е сключена под общи условия, които са публично обявени (чл. 41, ал. 4 от ЗЮЛНЦ).

Възниква очевидният въпрос къде са обявени тези общи условия.
Но дори такива да бъдат обявени, как ще бъде възможно едно НПО, изрично записало в целите си, че извършва непартийна дейност да одобри финансиране за политическа партия? И няма ли в подобен случай, колкото и да е абсурден, всяка партия да може да се възползва от финансиране, след като то е „под общи условия“?

„Парите са добър слуга, но лош господар“

Дейността на Барековото НПО вече е незаконна, след като регистрираното седалище на гражданско сдружение „България без цензура“ е същото, каквото е и на политическа партия „България без цензура“. Непартийно НПО се намира на същото място, където се помещава и партия. Абсурд, който ясно показва, че обявената цел на гражданското сдружение не отговаря на истинското му предназначение.

Измамата е потвърдена и от самия Николай Бареков, който в свое изявление казва следното:

„…ще извърша лично дарение от моята банкова сметка в Райфайзенбанк към сметката на Гражданско сдружение „България без цензура“ в същата банка. За първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация.“ (източник в-к Сега)

„Новият политик“ сам определя гражданското си сдружение като „политическа формация“.

Какво следва? Едно юридическо лице се прекратява, когато неговата дейност противоречи на Конституцията, законите или на добрите нрави (чл. 13, ал. 1, т.3, б. Б от ЗЮЛНЦ). За това, дали е законосъобразно или нравствено да заобикаляш закона и заблуждаваш за целите на едно НПО или дали е законно да финансираш партия с повече от 10 000 лв за една година в България съществуват институции, които да се произнесат.

За обикновения човек остава въпросът, дали неговият народен избранник трябва да защитава закона или да му се подиграва. И дали лъжата, популизмът и задкулисието са принципите, които трябва да ни водят към промяната и по-добрият живот.

The post Дарения без цензура appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване