04/06/14 09:44
(http://e-vestnik.bg/)

След 24 години конспирации – планът „Ран – Ът” е бил спасителен – с какво и как?

Една то най-големите дъвки на прехода е планът „Ран – Ът”. Поклонници на теорията на конспирацията, маргинали, лумпени, партии като „Атака” и др. политици са упражнявали гнева си върху него.
Според тях т. нар. план е имал секретна част и е имал за цел да пороби България, да я свие до 5 млн. и т. н. в този стил. И това се говори, при положение, че в изработването на доклада са участвали и икономисти от БСП, и от СДС (виж тук). Как може да остане скрито нещо, при това положение?

Както много други неща, за този план говорят и коментират хора, които никога не са го чели. Той по-точно е доклад, в който се описва състоянието на страната в различни сфери и се предписват евентуални реформи, дори с варианти, а не като единствен възможни.

От десетина години насам този т. нар. план „Ран – Ът” е достъпен и в интернет, но това пак не спря конспираторите да говорят глупости за него.

Как ще им изглежда, ако разберат какво пише там, например за селското стопанство?
Че авторите на доклада предлагат бърза приватизация на земята, но предупреждават, че връщането на национализираната земя на наследници ще я раздроби на дребни парчета, че земеделието вече е уедрено, има изградени системи. Предлагат различни варианта на реформи на собствеността, като предупреждават, че споровете ще спрат производството, а това е пагубно.

Какво направи България? Върна земята в реални граници и назначи ликвидация на ТКЗС, с която на практика ликвидира селското стопанство. Вместо да използва по-гъвкаво различни форми. Резултатът не беше реформи, а унищожение и начало от нулата. И сега пак се е оформил монопол, за какъвто авторите предупреждават, че не трябва да се допуска.
(виж тук)

Какво пише например в доклада за здравеопазването? „Посредствена, но функционираща система”, „вдигнете заплатите на лекарите” – да не бягат, „въведете минимални такси за хората над социалния минимум” – за да се ограничи „безотговорното използване на медицински услуги”, което върви с манталитета, изработен от десетилетия напълно безплатно здравеопазване.
(виж тук)

Какво направи България? Направи болниците търговски дружества и създаде Здравна каса, която всички те крадат, като надписват сметките, измислят лечения и процедури и на здрави хора и т. н.
Или например има цяла глава „Електроника”. България е била голям производител на електроника с пазар 95% в страните от Източна Европа. И авторите предлагат да търси пазари и да се кооперира със западни производители, за да не ликвидира производството.
(виж тук)

Какво направи България? Днес практически няма електроника, няма такъв отрасъл. Най-големият успех е, че в някогашни заводи за запаметяващи устройства, днес правят ключалки и брави. И тук-там има 2-3 цеха, където правят платки за чужди фирми.

И т. н., може да се разгледа докладът и за машиностроене, и др. и да се види, че Ричард Ран и Роналд Ът дават полезни съвети за България, но никой не ги е послушал. Предлагали са валутен борд – България го въведе след като пропадна до хиперинфлация. Същите мерки са предложили на Естония, тя е приложила повечето навремето и е една от най-бързо развиващи се и стабилни икономически страни на Източна Европа.

Както Ран и Ът казаха сега при посещението си в София – силно токсична политическа среда и липса на разбирателство между партиите е попречила да се правят предлаганите от тях реформи.

Положението е същото и сега.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване