04/07/14 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Компромат клати кабинета Самарас

Непоправима е щетата, нанесена на кабинета Самарас-Венизелос от разпространения преди дни видеозапис на разговор на Панайотис Балтакос (доверен съветник на премиера) с представителя на крайнодясната партия Златна зора Илиас Касидиарис, в който той обвинява министър-председателя в оказване на влияние върху криминалното разследване на тази партия, за да печели гласове.Преди всичко тази щета е непоправима, защото с този скандал рухна представата за Самарас пред европейците като уж непоколебим враг на крайната десница.

Видеозаписът разкри най-високото ниво на контакти на партията Нова демокрация със Златна зора. Никой европейски политик не вярва, че един главен секретар на министерски съвет може да действа без знанието на своя премиер. Това са приказки за наивници.

Рухването на имиджа на Самарас в Европа може и да се възприеме с безразличие, но едно е същественото, че явната дестабилизация на неговото коалиционно правителство, представено от двете партии Нова демокрация и ПАСОК, която ескалира заради “случая Балтакос”, е вече кардинален въпрос.

Както личи по всичко, двете правителствени партии няма да успеят на евроизборите, а кабинетът им ще рухне заради очаквания негативен резултат на този вот. Казаното от бившия съветник Балтакос на Илиас Касидиарис направи още по-тежка и без това изключително отслабената позиция на премиера Андонис Самарас.

Само обаче, правителството няма да си отиде в никакъв случай. Не бива да се дава ухо и на слуховете, които се въртят, за уж доброволно обявяване и на парламентарни избори на 25 май, когато са и евроизборите. И Андонис Самарас, а и неговият заместник Евангелос Венизелос знаят отлично, че обявяването на предсрочни парламентарни избори сега ще им донесе унищожително поражение. Такива избори биха означавали политическо самоубийство за тях. Те дори не се и надяват, че ако има такива избори, поражението им ще е по-ограничено. Още повече, че те помнят урока от падането на Костас Караманлис през 2009 г.

Възможно е обаче сегашното коалиционно правителство да падне само след разпад или оттегляне на другата партия - социалистическото движение ПАСОК, от коалицията. Това се очаква да се случи, ако урните на 25 май за евроизборите са изключително неблагосклонни и отредят 5 до 7 процента на партията, която до преди по-малко от пет години бе получила 44 на сто на парламентарните избори. Само така кабинетът Самарас-Венизелос би могъл да рухне и Гърция да отиде на парламентарни избори още през юни.

Даже бившият премиер и лидер на социалистите Георгиос Папандреу е вече убеден, че както неговата партия ПАСОК, така и консервативната Нова демокрация ще претърпят поражение на евроизборите. За това и предложи две неща - първото бе ПАСОК да се оттегли от коалицията с Нова демокрация, и второ - ПАСОК да подготви почвата за участие на партията като “патерица” в един евентуален кабинет на…радикалната левица СИРИЗА!

Планът на Папандреу е обречен. Гърците не биха могли да приемат най-големия виновник за катастрофата на страната - Йоргос Папандреу, намразен от народа, след като даде страната на кредиторите, като ръководител, който сега ще им махне оковите и ще ги освободи от тази зависимост.

През май бъркотията ще е голяма! Нищо няма да е същото на политическата сцена в Гърция в нощта на евроизборите! Политическите промени ще надхвърлят и най-смелите фантазии и ще доведат до предсрочни парламентарни избори още преди лятото. Зарът е хвърлен.

БТА

Публикувана на 04/07/14 22:03 http://e-vestnik.bg/20302/kompromat-klati-kabineta-samaras/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване