04/07/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Черна Африка щурмува Европа

в. Независимая газета

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Еврочиновниците се страхуват малтийската програма, допускаща покупка на гражданство за пари, да не пробие прозорец към Европа, а междувременно и към САЩ, за аферисти, криминални престъпници и терористи. Далеч по-страшни опасения буди впрочем успешното проникване в ЕС на нелегални мигранти, тутакси започващи да претендират за медицинска помощ, прехрана и убежище.

Извънредно положение нарече Мадрид безпрецедентните атаки на хора от Черна Африка срещу испанските полуанклави Мелиля и Сеута, разположени на границата с Мароко. Броят на нахлулите там от началото на годината вече надхвърля данните за цялата 2013 г.

* * *

Малта стартира програмата за продажби на гражданство през февруари с надеждата да привлече инвестиции от чужбина и да осигури подем в икономиката. Деликатната “стока” на стойност до 1,57 милиона долара предизвика вече интерес у стотици хора, например китайски милиардери, богаташи от Русия, жители на Саудитска Арабия, Ирак, Обединените арабски емирства и Либия, информира “Ню Йорк таймс”.

С оглед мощния наплив от “съмнителни” личности малтийската опозиция повдигна въпрос за сигурността - не само на Малта, но и на целия ЕС и 69-те страни, с които общността има безвизов режим, включително САЩ. Още повече че проверките за благонадеждност на всеки молител са поверени на частна фирма, разчитаща на комисиона от десетки милиони долари.

Доста са и другите държави от Стария свят, които в днешните трудни времена охотно биха дали на амбициозни чужденци възможността постоянно да живеят на тяхна територия срещу големи финансови инжекции в местната икономика. По този хлъзгав път се канят да поемат Португалия, Испания и Гърция.

Същевременно критиците са убедени, че повечето кандидати хич и не мислят за Малта и други не тъй благополучни страни - целта им е да получат паспорт на ЕС, с който да живеят и работят на по-примамливо място в Обединена Европа, да речем в Лондон или Париж. Затова се наложи Малта под натиска на Еврокомисията да включи сред изискванията за гражданство едногодишно пребиваване в страната.

Неразполагащите с милион и половина в зелено също не губят надежда да нахълтат в Европа и търсят начин да я завладеят с щурм. Най-лесният път минава през испанския автономен град Мелиля, разположен край Мароко. Набезите срещу тройната метална ограда, висока над шест метра, там са постоянно явление.

Само тази година в Мелиля и другия испански полуанклав Сеута успяха да проникнат 1600 пришълци от Черна Африка без документи - повече, отколкото през цялата 2013 година. Последната голяма атака бе предприета на 27 март, в нея участваха над хиляда души. А миналия четвъртък оградата бе нападната от 200 африканци и 27 успяха да се изкатерят отгоре. Не слязоха оттам над шест часа, ликуваха и крещяха: “Свобода! Свобода!”.

Уви, радостта им бе преждевременна. Само единият бе откаран в болница; другите 26 бяха принудени да се върнат в Мароко. За реадмисия между двете страни трябва да се установи самоличността на мигранта, но Мадрид откри техническа пролука и твърди, че африканците, покачени на оградата, все още не са стъпили на испанска земя.

По въпроса се спори, тъй като формално граничните съоръжения са територия на Испания. Тъй че социалистите настояват десноцентристкото правителство да спре депортациите като незаконни. А премиерът Мариано Рахой иска от Брюксел финансова помощ, за да брани Мелиля и Сеута, и в началото на март повдигна миграционния въпрос на Евроафриканската среща на върха, събрала лидерите на 80 държави.

Все тъй остър е ...

Публикувана на 04/07/14 22:12 http://e-vestnik.bg/20305/cherna-afrika-shturmuva-evropa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване