04/08/14 20:23
(http://www.klassa.bg/)

В Народното събрание ще бъде представена книгата „Създаване на Търновската конституция”

 В Народното събрание ще бъде представена книгата „Създаване на Търновската конституция” на проф. Мария Манолова. Второто, допълнено и преработено издание е посветено на 135-ата годишнина от създаването на първата българска Конституция – Търновската.
 
Книгата ще бъде представена от видния български юрист проф. Васил Мръчков на 9 април 2014 г. от 11.00 часа в Клуба на народния представител. Ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков и авторът на книгата – проф. Манолова.
 
В книгата е изследван процесът на изработване на първия конституционен закон на България. Проследена е дейността на съставителите през трите фази, през които преминава изработването на българската Конституция: от Първоначалния проект за Органически устав за държавно устройство на Княжество България, съществените изменения, които той претърпява при прегледа в Петербург, до окончателното й изработване и приемане от Учредителното народно събрание в Търново на 16 април 1879 г. Проследени са и измененията на някои важни конституционни принципи и разрешения.
 
Проф. д-р Мария Манолова  работи в областта на правната история. Основните й трудове са посветени на държавните институции на Третата българска държава, на конституционното изграждане на България, на парламентарния принцип на министерската отговорност и др.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване