04/08/14 20:37
(http://www.klassa.bg/)

Москва и Киев – готови за преговори във формат Русия-САЩ-ЕС-Украйна

 Москва и Киев са готови за преговори във Русия-САЩ-ЕС-Украйна, стана ясно от изявления на двете страни.

Русия е готова да обмисли варианта за преговори за Украйна, така както бяха предложени от САЩ – с участието на европейците, но рускоезичните югоизточни райони на страната също трябва да бъдат представени, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП.

Москва обаче има много въпроси

по предлаганите от САЩ срокове за провеждане на многостранната среща, допълни Лавров, имайки предвид предложението на Вашингтон преговорите да са след 10 дни, предаде ИТАР-ТАСС.

Когато американската страна говори за планове за провеждане на многостранна среща след 10 дни, за когато Яценюк обеща да завърши работата по проекта на украинска конституция, възниква въпросът: Не се ли планира преговорите да са тогава, когато този проект бъде готов и районите бъдат поставени пред свършен факт, а нас просто са ни поканили на среща, за да присъстваме на узаконяването на един проект на конституция, който досега не сме виждали, коментира Лавров.

В тази връзка пред журналисти говорителят на украинското министерство на външните работи Евхен Перебийнис заяви, че преговори Украйна-Русия-ЕС-САЩ

могат да се състоят през следващата седмица.

„Ние смятаме, че трябва да се обсъжда въпросът за преговори между официални представители на Украйна, Руската федерация, Европейския съюз и САЩ“, каза той и добави, че възможността за организирането на такива преговори се съгласува. „Все още не може да се говори за конкретни дати. Споменава се следващата седмица“, отбеляза говорителят на ведомството.

Лавров посочи, че някои от кандидатите за президенти на Украйна биха могли да представляват югоизточната част на Украйна на многостранните преговори, защото според него олигарсите, назначени за губернатори в тази част на Украйна, няма достойно да защитават интересите на местното население.

Дипломат номер едно на Русия добави, че

Киев засега не е обяснил на Москва какви са принципите, въз основа на които ще се изготвя проектът за новата конституция

на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров освен това отхвърли американските обвинения, че Москва дестабилизира Украйна и посочи, че обстановката може да се подобри само ако Киев вземе предвид интересите на рускоезичните райони на страната, предаде Ройтерс.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери предупреди Лавров, че Русия ще понесе последствия, ако дестабилизира още повече Украйна.

Руският външен министър призова Запада да изпълни всички договорености за Украйна, в това число и споразумението от 21 февруари, предаде ИТАР-ТАСС. В това споразумение се говореше за осъществяване на конституционни реформи, в които да са включени интересите на всички и при които да се уважават правата на всички райони на Украйна.

Междувременно Мая Кочиянчич –говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, каза, че Европейската служба за външно действие

„подготвя с пълна скорост трето равнище от санкции“ срещу Русия.

На пресконференция Кочиянчич отбеляза, че подготовката е била разпоредена в решенията от последния Европейски съвет. Третото равнище на санкции предвижда налагането на тежки икономически ограничения срещу Москва. Те подлежат на единодушно одобрение от европейските държавни и правителствени ръководители, поясни Кочиянчич. Приложението на санкциите е в ръцете на държавите от ЕС, добави тя.

Засега оценяваме ситуацията, вече заявихме, че политическите искания следва да бъдат поставяни без насилие и в мирна среда. Лидерите на ЕС утвърдиха решение, според което следващите санкции ще бъдат наложени при влошаване на обстановката и при допълнителна дестабилизация на Украйна „отвън или отвътре“, поясни говорителят.

Досега ЕС е наложил ограничителни мерки спрямо движението и имуществото на няколко десетки политици и военни от Русия и Крим.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване