04/09/14 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Поръчвал ли е убийства Слободан Милошевич?

Тамара Маркович
Мома Илич

Слободан Милошевич като подсъдим в Хага. Снимка: от тв екрана

Смъртоносната система на някогашната Държавна сигурност ще остане най-мрачната сила в Сърбия, ако Слободан Милошевич бъде посочен като единствения виновник за политическите убийства в Сърбия. Новината, че привършва разследването на повечето политически убийства от времето на управлението на Слободан Милошевич и че лично президентът е наредил извършването на повечето престъпления, никой от МВР, от Специалната и Върховната прокуратура не пожела да потвърди официално.

От сръбското правителство казаха за “Блиц”, че висшите държавни ръководители не се занимават с “половинчати информации” и че никога не биха се съгласили някой да бъде обвинен без да има доказателства за вината му. Според неофициални информации нови доказателства все пак са се появили в случая с убийството на Желко Ражнатович Аркан. Събраните информации сочат, че убийството на Ражнатович е поръчано по политически причини, но няма категорични доказателства, че лично Милошевич го е наредил.

Нови данни все пак сочат към бившия президент на СР Югославия. Мотивът за убийството на Ражнатович е намерението да се предотврати евентуалното му отиване в Хагския трибунал, където да свидетелства против Милошевич. Фатална за Ражнатович била срещата му с официален представител на Запада. Изявления във връзка с тази среща направиха няколко души. Адвокатът на семейството на Ражнатович Душан Слиепчевич казва за “Блиц”, че в съда не е говорено за ролята на Милошевич, но че участието на държавата в престъплението е очевидно.

“Вината не може да бъде само негова. Не Милошевич е този, който е изключил камерите в “Интерконтинентал” хотела, в който бе убит Аркан - бел. ред. В това е участвал екип на Държавна сигурност или на полицията, а те са представители на държавата”, казва Слиепчевич. Лидерът на Сръбското движение за обновление Вук Драшкович казва, че Милошевич е поръчвал всички политически убийства, но не ги е организирал. “Затова правосъдието не може да бъде задоволено само с констатацията, че държавният глава е поръчвал убийства, още повече че отдавна е мъртъв и не може да отговаря за това.

Разследването трябва да установи кои са активните участници в тази верига на смъртта. Всички отговорни трябва да бъдат съдени”, казва Драшкович. Велко Стамболич, син на убития бивш президент на Сърбия Иван Стамболич казва, че е знаел от самото начало за ролята на Милошевич в убийството. “Никой друг освен Милошевич и съпругата му не можеше да го направи.”

Председателят на Комисията за разследване на убийствата на журналисти Веран Матич заяви, че не се водят нови интензивни разследвания на убийствата през 90-те години, както и че не вижда никакъв напредък. “Мисля, че тази вест за приключване на разследването на политическите убийства е научна фантастика. Не съм забелязал някаква специална активност, която да говори, че разкриването на политическите убийства през 90-те години е приоритет”, казва Матич.

Александър Ковачевич, адвокатът на ръководителя на Червените барети, осъден за убийството (на премиера Зоран Джинджич - бел. ред.) Милорад Улемек Легия заяви, че не знае неговият клиент да е правил изявления пред Специалната прокуратура във връзка с тези убийства. Същото твърди и Душан Машич, адвокатът на бившия директор на сръбската Държавна сигурност Радомир Маркович.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване