04/10/14 22:00
(http://e-vestnik.bg/)

Влиянието на президентските избори в Македония върху парламентарните

Макденес

Резултатът от първия кръг на президентските избори в Македония ще окаже влияние върху резултата на парламентарните избори, които ще се състоят едновременно с втория кръг на президентските на 27 април, между другото и заради психологическия ефект върху гласоподавателите, казват експертите.

Анализаторът Никола Спасов от агенция Рейтинг казва, че гласовете на албанците ще бъдат решаващи за избора на президент. Той казва, че според анализите албанският електорат предпочита кандидата на Социалдемократическия съюз СДСМ Ст ево Пендаровски, но едно са анализите, а друго е дали албанците ще гласуват на първия кръг.

Ситуацията при втория кръг ще бъде по-различна, защото тогава ще се произведат и парламентарните избори. “Тогава буквално всичките 240-250 хиляди албански избиратели ще отидат до урните и мисля, че голяма част от тях ще посегнат и към бюлетината за президент, защото тогава не може да бъдат контролирани, не може да се следи дали са гласували, тъй като все пак трябва да отидат да гласуват и за партия.

Ако кандидатите са с много близки резултати, във втория изборен кръг буквално ще има лов на албански гласове и мисля, че разбирането в политическите партии ще се промени тъкмо като държат сметка за това.”

Професор Мерсел Биляли казва, че призивът от страна на Демократичния съюз за интеграция за бойкот на изборите не може да бъде толкова ефективен и една част от избирателите са готови да излязат и да гласуват още на първия кръг. Познавайки манталитета на албанските партии, Биляли не смята, че те ясно ще подкрепят определен кандидат във втория кръг.

“Средностатистическият албански избирател сега не е толкова мотивиран за това кой от кандидатите ще бъде президент, а по-скоро осъзнава, че може би е ключовият фактор, който ще допринесе за промяна на ситуацията в страната като цяло. Така мислят около 90 процента от албанците и затова няма да е случайно голяма част от тях да решат самостоятелно да решат да гласуват на първия кръг.”

Анализаторът Владимир Божиновски е по-директен в оценките. Той казва, че резултатът от първия кръг на президентските избори ще окаже определено влияние и върху парламентарните избори, насрочени едновременно с втория кръг на президентските.

“Ако разликата между кандидатите след първия кръг е 100 хиляди гласа в полза на кандидата на ВМРО-ДПМНЕ, това ще увеличи преднината на партията, а ако Стево Пендаровски успее да намали разликата до под 50 хиляди гласа, това ще увеличи подкрепата за СДСМ. Не става дума СДСМ да може да победи, на тези избори не може, това просто не се променя за една нощ.”

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване