04/11/14 21:52
(http://e-vestnik.bg/)

Антисемитизмът в Украйна: измислици и реалност

Йосиф Зиселс и Али Хамзин представляват двете малцинства, чиято съдба - наред с положението на етническите руснаци - тревожи Кремъл толкова много, че за да гарантира сигурността им, Русия анексира Крим и струпа войски до границата с Украйна. Първият е председател на Асоциацията на еврейските организации и общности в Украйна, вторият - член на президиума на Меджлиса на кримско-татарския народ, оглавява и управлението по външни връзки на Меджлиса.  Двамата пристигнаха в Берлин, за да разкажат как гледат на днешната ситуация. В сряда - 9 април, Йосиф Зиселс и Али Хамзин разговаряха над три часа с германски журналисти.

Антисемитизмът в Украйна е мит

Йосиф Зиселс започна разговора с думите, че “темата за антисемитизма днес не е много актуална за Украйна”. Как така - запита германски колега, - ами подпалената синагога в Киев?

Първо, отвърна с хумор гостът, това не се случи в Киев, второ, не беше синагога, и трето, никой не я е подпалвал. Според бившия дисидент Зиселс, лежал шест години в съветски затвор с присъда за политическа дейност, “дори по съветско не сме се сблъсквали с тъй дивашка пропаганда, с такова равнище на провокации, както сега”.

Оценката му гласи, че днес Украйна не е застрашена от антисемитизъм. Зиселс проучва темата отдавна и внимателно. Знае, че в Германия например, където трудно бихме заподозрели толерантност към това явление, през 2013 г. са регистрирани 1300 антисемитски инцидента, а в Украйна, по думите му - само 13. “Единствена заплаха днес е агресията на Русия - констатира той. - И щом Путин обяснява в своя реч агресията на Русия срещу Украйна не само с накърнени права на рускоезичните, но и с растящ антисемитизъм - а знам със сигурност, че това не е вярно - значи Русия вероятно готви провокации.”

Евреите в Крим

Именно провокации нарича Йосиф Зиселс двата антисемитски инцидента, регистрирани в Крим вече след анексията на полуострова.

Той разказа, че “един от тримата кримски равини, напуснали Крим след навлизането на руски войски, след връщането си в Севастопол тутакси зърнал антисемитски позив”. А първият случай бил в деня, когато влезли руските сили - “стените на синагогата в Симферопол бяха издраскани с пречупени кръстове и заплахи”. В Крим живеят близо десет хиляди евреи; по думите на Зиселс никой и нищо не ги заплашва. Освен може би казаците, но всъщност само на теория, добави той - защото “не са истински казаци като преди сто години, а постмодернистки”.

След има-няма пет години обаче евреите в Крим ще са твърде малко, предсказва Зиселс. “Вижте колко евреи са останали в Абхазия, в Южна Осетия, в Приднестровието”, отбеляза многозначително той. Впрочем, добави Зиселс, евреите могат да заминат за Израел например, а пък кримските татари, най-застрашени според него, няма къде да ходят.

Какво тревожи кримските татари?

Най-вече реалната перспектива да останат без подслон. Започнали да се връщат в историческата си родина след депортацията (през 1944 г., б. пр.), мнозина кримски татари самоволно си построяват къщи на пустеещи терени - на ничия земя. Али Хамзин нарича действията им “самовръщане”. Като причина сочи факта, че не само “кримските татари, но и всички останали жители на Крим, действали по този начин, не са могли да получат парцели за строеж, макар да са имали конституционното право”. А украинските власти - оплака се той, - “след 1991 г. не свариха да приключат регулацията на строителни парцели за кримските татари”, тъй че 80 на сто от парцелите не са били легализирани и вписани в кадастровите книги. На което местните власти гледали през пръсти.

“Руските власти виждат нещата съвсем различно - казва Али Хамзин. - Може просто да вземат решение, че парцелът се конфискува. И да предпишат на стопанина, живял в къщата си от 10-15 години, да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване