04/12/14 16:29
(http://www.klassa.bg/)

HSBC: Възходът на юана

 През 2015 половината от външнотърговския оборот на Китай с развиващите се държави /2 трилиона долара/ ще се осъществява в юани. През следващите 5 години над 30% от общия външнотърговски оборот на страната ще бъде в юани. В течение на 2-3 години китайската национална валута ще стане напълно конвертируема.

Интернационализирането на китайския юан ще се ускори през 2014, имайки предвид, че няколко важни стъпки в тази посока вече са направени. Еволюцията на китайската валута ще премине през три етапа: 1. юанът ще стане световна търговска валута; 2. след това ще стане инвестиционна валута; 3. и накрая ще се превърне в световна резервна валута.

Първият етап се осъществява много успешно. В края на миналата година, по данни на финансовата група SWIFT, юанът се е превърнал в една от 10-те най-активно търгувани валути, изпреварвайки други 22 валути за три години, което от SWIFT отбелязват като "знаково постижение" на юана. Нещо повече, по данните на същата организация, през декември 2013 юанът е изпреварил еврото, превръщайки се във втората най-използвана световна търговска валута след долара. В момента китайските пари са сред 10-те най-често използвани в света за правенето на бизнес. В края на февруари 2014, паричните знаци на Поднебесната заеха седма позиция, изпреварвайки с малко швейцарския франк.

Ролята на юана като инвестиционна валута също расте. Китайската народна банка емитира облигации на стойност 2,5 милиарда юана. Към днешна дата това е най-голямата офшорна сделка в юани, реализирана в Лондон. След това събитие, през първата половина на януари, Китайският борсов инвестиционен фонд (ETF) започна да се листва на Лондонската фондова борса, превръщайки се в първият борсов инвестиционен фонд, котиращ се в Европа след като бяха смекчени правилата през юли 2012.

Също така важно място има и потокът от средства, идващ от Китай за глобалните пазари. Тази страна има голям резерв от спестявания и с постепенната либерализация на трансграничните потоци някои от вложителите могат да се възползват от тази свобода с цел диверсификация. Според оценките на Международния валутен фонд, стремителната либерализация може да увеличи чистото изтичане на пари от Китай до 1,35 трилиона долара, което прави 15% от БВП на тази страни.

С постепенното превръщане на юана в световна валута, се създават и пазари за инвестиционни продукти в китайска валута: акции, облигации, борсови инвестиционни фондове, краткосрочни финансови инструменти. Главната задача на реформите, набелязани по времето на Третия пленум на ЦК на Китайската комунистическа партия през ноември 2013, е ускоряването на процеса на конвертируемост на юана. Очаква се Шанхайската зона за свободна търговия да се превърне в пробна площадка за осъществяването на тези планове.

Китай е сключил споразумение за валутни суапове с най-малко 20 централни банки на други страни. Влоговете в юани представляват около 12% от всички спестявания в банковата система на Хонконг / през 2008 тази цифра беше 1%/. Към днешна дата съществуват четири офшорни центрове за китайска валута: Хонконг, Сингапур, Лондон и Тайван. В края на март Китайската народна банка и Бундесбанк се договориха за сътрудничество при клиринга и разплащанията по сметките в юани, благодарение на което Франкфурт може да получи свой дял на офшорния пазар. Освен това на 31 март Бенк ъф Ингланд и Китайската народна банка подписаха споразумение за създаването в британската столица на разплащателен център, работещ с юани. Целта е да си усили международното финансово сътрудничество и да се създаде така наречения клирингов център за осъществяване на търговски сделки в юани.

Юанът постигна значителен напредък през тази година както в Китай, така и в чужбина. С интернационализирането на юана набират скорост и финансовите реформи. Увеличаването на ролята на китайската валута в световното управление на резервите през следващите години също ще протече по-бързо, отколкото някои са предполагали.

Китайският юан скоро ще бъде готов да заеме своето място сред главните световни валути, чиято отличителна черта е пълната конвертируемост. Но това не означава, че юанът ще замени долара като доминираща резервна валута. Вместо това той ще помогне да се създаде комплексна система от резервни валути, в която и доларът, и еврото, и китайският юан - ще имат определена роля.

Членът на Европейската централна банка от Люксембург Ив Мерш говори през февруари за времето, когато китайският юан наистина ще успее да изтласка долара като световна резервна валута: "Превръщайки се във все по-важна валута в международните разплащания, юанът прави първите стъпки по посока получаване на статута на международна инвестиционна валута. Заради мащабите на китайската икономика и нейното важно място в световната търговия и потенциално във финансовата система, юанът в крайна сметка ще отправи предизвикателство към американския долар".

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване