04/15/14 22:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Белият дом обмисля нови санкции срещу Русия, но първо ще даде шанс на дипломацията


Украинските действия срещу проруските въоръжени отряди в Източна Украйна се наложиха заради заплахата за законността и реда в страната, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме съгласни, че използването на сила не е най-добрият вариант за действие, но украинското правителство носи отговорност за налагането на законност и ред и провокациите в Източна Украйна създават ситуация, при която то е принудено да взема ответни мерки", каза Джей Карни - говорителят на президента на САЩ Барак Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Карни обвини Русия в "пряка и косвена подкрепа" за въоръжените военни формирования в Източна Украйна.

Той нарече възникналата там ситуация "много опасна" и добави, че Вашингтон продължава да е силно обезпокоен от "концентрацията на руски войски на границата" със съседната република.

Карни каза, че САЩ "сериозно обмислят" нови санкции срещу Русия, но не става дума за военна помощ за Украйна.

Същото потвърди и говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, но според нея по въпроса за новите санкции няма да се вземе решение преди насрочената за четвъртък в Женева четиристранна среща Русия-Украйна-ЕС-САЩ, на която ще се търси изход от кризата в Украйна. Ще имаме възможност за дискусия и трябва "да дадем шанс на дипломацията", преди да решим дали да засилим санкциите, каза тя пред журналисти във Вашингтон.

Координираме действията си по въпроса за санкциите с нашите европейски съюзници, подчерта още Джен Псаки и добави, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е обсъдил ситуацията в телефонни разговори с външните министри на Франция, Германия и Великобритания, съобщи Франс прес.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване