04/15/14 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Елжбета Бенковска - възможният следващ премиер на Полша

Ройтерс

Елжбета Бенковска. Снимка: от тв екрана

Когато полският вицепремиер Елжбета Бенковска кандидатствала да следва в един престижен варшавски университет, била отхвърлена при събеседването от една от комисиите, която я запитала как ще учи и ще гледа семейството си едновременно. Следващата година тя кандидатствала отново, като й бил зададен същият въпрос. Тя се поинтересувала дали комисията задава този въпрос и на кандидатите мъже. Тя била приета.

Сега, две десетилетия по-късно, Бенковска изпъква като един от най-забележителните политици в Полша и като потенциален кандидат да поеме поста на премиера Доналд Туск, ако той се оттегли през следващите няколко години, както предвиждат мнозина. Въпросът за вероятния приемник на Туск е ключов за инвеститорите, защото за разлика от предшествениците си той успя да донесе стабилност на разпокъсаната политическа сцена, с което помогна да се осигури растеж в най-голямата източноевропейска икономика в ЕС.

Ако 50-годишната Бенковска наистина го замести, вероятно ще се прояви като целеустремена и решителна, ако се съди по историята с кандидатстването й в университета, за която Ройтерс узна в нейната канцелария и която бе потвърдена от нейни бивши състуденти. Малко обаче се знае за политическите убеждения на Бенковска, а и тя няма властова база в управляващата партия, което кара много хора да мислят, че ще трябва да разчита на Туск за поддържането на авторитета си, даже и да заеме поста му.

“Тя е жена, която довършва нещата, голям технократ, практична, професионалистка”, казва бивш правителствен министър, пожелал да не бъде назоваван. “Изглежда Туск я готви да го замести в един момент, когато реши, че е време”, казва той.

ГЛАДЕНЕ

Туск е казал, че ще води партията си на следващите парламентарни избори през 2015 г. и е оставил без отговор въпроса какво ще става след това. Полските медии предполагат, че той може да заеме важен пост в централата на ЕС в Брюксел. Ако стане министър-председател, Бенковска, която отказа да бъде интервюирана за целите на тази статия, ще бъде втората жена премиер в полската история след Ханна Сухоцка в началото на 90-те години. На въпрос дали иска да бъде премиер, от нейната канцелария се позоваха на нейни предишни интервюта за полски медии, в които в отговор на същия въпрос тя е казала, че е технократ и е съсредоточена върху това да свърши работите, които са й възложени.

Бенковска е родена в южния полски град Катовице и през първите курсове на университетското си образование изучава фарси. Няколко години по-късно, когато кандидатства за магистратура в Националната школа по публична администрация във Варшава, тя вече има две малки деца. Там тя се е откроявала, защото е била по-възрастна от мнозина от състудентите си и вече е била семейна. Един бивш неин състудент си спомня, че в час по английски преподавателят помолил студентите да кажат какво е тяхното хоби. “Всички се шегуваха, като казваха, че обичат секса, наркотиците и рокендрола, а тя каза, че обича да глади”, разказа бившият състудент, също пожелал анонимност, защото сега е на държавна служба.

След като завършва магистратурата си, Бенковска започва работа в местната администрация в Катовице, а после израства до началник на отдела по регионално развитие към воеводската администрация. През 2007 г. новоизбраният премиер Доналд Туск назначава Бенковска (по това време тя има три деца) за министър на регионалното развитие. Назначението съвпада по време с постъпването на големи суми от фондовете на ЕС за проекти по развитието на регионите. Става дума за суми от близо 68 милиарда евро за периода 2007-2013 г. и задачата на Бенковска е била да решава на кой проект да бъдат отпуснати пари. През нейния мандат Полша се сдобива с нови магистрали, нови спортни стадиони и нови обществени сгради.

Тя внесе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване