04/15/14 22:07
(http://www.dnevnik.bg/)

ООН: Условията за бежанците в България се подобряват


Условията в центровете, в които България настанява пристигналите в страната бежанци, са се подобрили. Това констатира Върховният комисариат на ООН за бежанците в актуализиран доклад за положението на бежанците и търсещите убежище в България.

Откроява се центърът в Харманли, където само преди четири месеца бежанците живееха в палатки. Днес настанените там живеят в ремонтирани сгради, получават топла храна, имат отопление и достъп до здравеопазване, пише в доклада.

Според документа през последните три месеца българските власти и техните партньори са положили значителни усилия по отношение на условията за живот на търсещите убежище и системата за тях.

Притеснение обаче продължават да будят центровете във Враждебна и Военна рампа. Организацията е загрижена за грижите за хората със специфични нужди, пречките пред децата да учат и липсата на устойчива програма за интеграция. Важно е на тези пропуски да се обърне внимание, пише в доклада.

Комисариатът повтаря и загрижеността си за мерките, взети от българските власти, за ограничаване на влизането на бежанци от Турция. Тези мерки доведоха до спад на броя на бежанците, пристигащи в страната и може би спират хора, които се нуждаят от международна защита, да влязат в България и да поискат убежище.

Върховният комисариат отменя частично призива си от януари за спиране връщането на хора, търсещи убежище, в страната, защото условията в страната са се подобрили.

Въз основа на настоящите правила европейските страни трябва да връщат бежанците в първата страна на континента, в която те пристигат. Но през януари ООН призова европейските страни да прекратят връщанията към България заради "систематични пропуски в условията в приемните центрове и в процедурите за предоставяне на убежище", след като страната беше залята от бежанци от Сирия.

Организацията обаче продължава да вижда сериозни недостатъци в българската система за прием на бежанци, заради които е България може би не трябва да се прехвърлят определени групи или лица, по-точно такива със специфични нужди или уязвими хора.

"Тъй като имаше значителни подобрения, разхлабваме директивата си, но само частично", каза говорителката на Върховният комисариат на ООН за Мелиса Флеминг пред репортери в Женева. За определени групи като деца, жени, хора, преживели травми или наранявания, и такива, които имат определена уязвимост, ние призоваваме: "Моля, не ги изпращайте в България".

Миналата година 7144 души са пристигнали в страната с искане за убежище. Това е много повече от средния годишен брой от 1000 души в последните десет години, сочат данните на ООН. В момента в България има около 5500 бежанци, от които близо 2000 са от Афганистан, а повечето други са от Сирия.
window.parent.CKEDITOR._["contentDomReadystorytext"]( window );
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване