04/15/14 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Предизборна конфронтация в гръцкото правителство

Предизборно напрежение цари в двупартийното гръцко правителство през май в страната ще се състоят общински и европейски избори . Това става дни след като Гърция успешно излезе на международните пазари и след визитата на германския канцлер Ангела Меркел в Атина миналана седмица.

С оглед на предстоящите избори от решаващо значение и за двете партии в кабинета - Нова демокрация и ПАСОК, всяка от които отива самостоятелно на тези избори, е как те ще се възползват не само от завръщането на Гърция на пазарите, но и от набелязаните социални и икономически помощи, които правителството планира да предостави непосредствено преди двата вота.

Премиерът Андонис Самарас обяви след съвещание с някои от ресорните министри пакет от мерки за подпомагане на бездомните, включващи и осигуряване на общински жилища.

Самарас поясни, че мерките не предвиждат само осигуряване на жилища и храна за бездомните, но и медицинско обслужване, и че това начинание на държавата ще стане и с участието на частни лица и организации, като целта по думите му е да бъдат ограничени пораженията, нанесени на обществото от рестрикциите, наложени от външните кредитори на страната заради кризата.

Създаденото от държавата с усилията на гръцкия народ трябва да се върне на хората и най-вече на онези, които имат най-голяма нужда, изтъкна премиерът.

Но малко след като Самарас обяви намеренията си за създаване на инфраструктура за бездомните, коалиционният партньор в кабинета - социалистическата партия ПАСОК реагира и изрази силно притеснение от факта, че на въпросното съвещание не е бил поканен неин представител и че за пакета от социални мерки социалистите разбрали от медиите.

Среди от ПАСОК казаха на висок тон, че един такъв деликатен и чувствителен социален въпрос, като помощта за бездомните хора, не може да се решава в тесен кръг, и че подобни действия са обидни за институционалната работа на правителството.

Социалната политика обаче с оглед на изборите не е единствената причина за това да има напрежение в правителството между двете партии в него.

Основното им разногласие е и в друга посока и то бе потвърдено най-вече по отношение на това по какъв начин ще бъдат оползотворени средствата от обявеното за приватизация Солунско пристанище, след като агенцията за приватизация обяви за продан мажоритарния дял на компанията-оператор на пристанището.

Според приватизационната агенция Солунското пристанище е особено печелившо - товаропотокът се увеличава и са натрупани парични резерви в размер на около 100 млн. евро.

От реакцията на ПАСОК ясно пролича, че за партията не стои въпрос да блокира приватизационната процедура.

Социалистите обаче заявяват, че не разбират решението на агенцията да избърза с приватизационната процедура. Те изразавят несъгласие, като декларират, че ще следят цялата процедура по продажбата на Солунското пристанище.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване