04/17/14 18:38
(http://www.dnevnik.bg/)

Днес Алжир избира президент, настоящият е най-вероятният победител


Няма много предизборни кампании, в които хората рядко виждат основния кандидат. По тази причина, народът на Алжир се радваше този месец, когато посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери даде възможност да видят президента на страната Абделазис Бутефлика, разказва "Форин Полиси".

Днес в Алжир се провеждат изборите за президент, а 77 годишният Бутефлика най-вероятно ще заеме поста на държавен глава за четвърти път. На предишните избори, той беше избран с 90.2% от гласовете, при избирателна активност 74.5%.

Бутефлика обаче има значителни здравословни проблеми, които медиите в страната не успяха да прикрият. Независими журналисти получаваха информация за здравето на президента от полулегални медицински източници. По тези причини президентът общува с народа си чрез правителството, а много хора го познават само от портретите, окачени из столицата Алжир.

Въпреки това, според данните Бутефлика е популярен президент. Той е част от политическия живот на страната от 5 десетилетия, като през 1963 г. заема поста външен министър. Половин век по-късно повечето алжирци са на мнение, че той гарантира стабилността на страната след кървавата гражданска война от 90-те години.


Само  веднъж в историята на страната партията на Бутефлика се приближава до загуба на властта – през 1992 г. от Фронта за ислямско спасение. Изборите през 1992 г. бяха последвани от кървава баня в цялата страна, в която загинаха 200 000 души.

Най-вероятно поради пресните спомени от кръвопролитията, Арабската пролет подмина Алжир. Подмина я и последвалата политическа нестабилност, която обхвана много страни от региона, а "Ние не сме Тунис" е един от най-популярните слогъни на кампанията на Бутефлика.

Застиналата партийна система на страната тази година бе раздвижена от движението Баракат ("Стига!"), което си постави за цел да сложи край на властта на настоящия президент. Баракат е изградена най-вече от млади хора от средната класа, които искат провеждане на реформи и въвеждане на нова конституция, която да ограничи мандатите на президента.

Властите обаче разчетоха в движението значителна заплаха и протестите им бяха потушени от полицията с доста насилие, а лидерите им бяха задържани и разпитвани от полицията. Това обаче само привлече повече последователи към каузата на Баракат.

САЩ от своя страна изрази своята подкрепа за "прозрачни и демократични избори". Джон Кери заяви, че ще се радва да "работи с новия президент за развитието на Алжир и региона". Една от най-силните организации на "Ал Кайда" е изградена от алжирски джихадисти. Географията на пустинята Сахара позволява на терористите лесно да се прехвърлят в околните държави и да извършват нападения като атаката в Тигантурин през 2013 г., когато шепа терористи държаха 800 души за заложници. По тази причина, Западът предпочита да пази добри взаимоотношения с властта в Алжир.


Според анализатори, победата на Бутефлика е предрешена от военната и финансова олигархия в страната. Профсъюзите и бюрокрацията го подкрепят, същото важи за повечето фирми, понеже частният сектор в страната е силно зависим от държавния, най-вече заради тоталния контрол на държавата върху петролните и газови доставки.

От всички други претенденти за президентския пост единствено бившия премиер Али Бенфлис е смятан за заплаха за Бутефлика.

Настоящият президент се появи няколко пъти по телевизията по време на кампанията, но е загубил голяма част от агресивното си публично поведение. На среща с испанския външен министър той обвини опонентите си в "телевизионен тероризъм". Така той нарече предупрежденията на Бенфлис, че вероятно ще бъдат извършени изборни измами.

Независимо от обвиненията мнозинството в страната се чуди не толкова дали Бутефлика ще спечели, а какви мерки ще предприеме след това. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване