04/17/14 15:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Инвеститорът за Карадере обяви нови имена на акционери (видео)


Инвеститорът на проекта за строителство на Карадере съобщи още нови имена на частни акционери, основно британци като в списъка този път има и двама българи – Христо Манев и Иван Ненов. Представителите на компанията "Мадара Юръп" АД, която има намерения да строи туристически комплекс в местността край Бяла представи този четвъртък (17 април) проекта си пред около 60 жители на общината, които ги аплодираха шумно. На срещата на тема екоселище "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" се включиха членовете на Съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Скот Пъркинс и Пол Райли, архитектът Игор Янкулов и туристическият консултант Хенинг Крипендорф.

Всъщност инвеститорът включва верига от собственици. Българската компания "Мадара Юръп", регистрирана във Варна, е собственост на офшорната компания "Рейнбоу Лимитид Малта". Тя от своя страна е собственост на "Рейнбоу", регистрирана на Британските Вирджински острови и е управлявана от офшорна компания, регистрирана на остров Гърнси. Тя пък е собственост на фирма, регистрирана на остров Ман.
Новината от днес бе, че в рамките на следващите две седмици, половината от дяловете на " "Rainbow Malta" ще бъдат прехвърлени на "Мадара бългериън пропърти фънд". Именно имената на всички негови собственици бяха обявени днес.



Това са банката "Citigroup", три инвестиционни фонда, управлявани съответно от "F&C Asset Management", "RAB Capital Limited" и "Basso capital Management" както и 27 частни инвеститора. Между тях са двамата българи Христо Манев и Иван Ненов. Почти всички частни инвеститори са обявени като регистрирани във великобритания, един в Съединените щати и един в Ирландия - става дума за  бившият собственик на Формула едно Еди Джордън.

Райли обясни още, че към момента като инвеститор са декларирали крайните акционери в Мадара Юръп. "Всички имена са декларирани и нови няма да се добавят. Това са имената, това са хората."

Според него към момента не може да бъде определн еднозначно точния размер на проекта като инвестиция, защото това зависело от оценката за въздействие върху околната среда, но имат готовност за инвестиция от 54 млн. евро. от тук нататък. За седем години те са вложили 20 млн. евро, стана ясно днес.

Представителите на инвеститора обясниха нуждата от пресконференцията си преди да има окончателен проект с "некоректното представяне на инвеститорите в българските медии, а също и с недобронамерената и неточна информация, касаеща проекта им".

Всички действия по реализирането на проекта ще бъдат извършени след пълна оценка на въздействието върху околната среда, заяви Пол Райли с думите "Преди това проект няма да има."

Отново беше заявено, че независимо от получения от кабинета сертификат за инвеститорски проект клас А, те няма да ползват финансова помощ от българското правителство, а само институционална. Според обясненията на инвеститора, архитектурното студио на Норман Фостър само прави избора си с кого да работи и е избрало тях като инвеститор с мотива, че точно техният проект ще бъде реализиран "в уникална природна среда, чиято красота трябва да бъде съхранена".



"Предварително беше изследвано слънцестоенето, скоростта на вятъра, идентифицирани бяха всички възрастни дървета, които трябва да бъдат запазени при реализация на проекта. Регистрирани са всички съществуващи животински видове, които също ще се запазят. Няма да се горят тръстики", каза Игор Янкулов.

Между 1 470 – 1 500 ще са местата за настаняване след изпълнението на първия етап от проекта, каза още Янкулов. Той посочи, че при това положение на плажа "Карадере" ще останат около 2 500 свободни места за външни посетители като застроената територия на комплекса няма да е с ограничен достъп. "Няма да направим от Карадере басейн или язовир," каза Янкулов.

На пресконференцията присъстваха основно жители на Бяла – около 60 души, явно организирани от кмета на града Анастас Трендафилов. Те бурно аплодираха представянето на проекта. Специално за представянето днес бе дошъл и  и генерал Кирил Войнов, бивш директор на Националната противопожарна служба и настоящ зам. председател на "Национален екофорум". Той прочете декларация за пълна подкрепа на проекта при положение, че той е съобразен с българското и европейско законодателства.



В същия дух се изказа и Тодор Георгиев – секретар на Национална асоциация "Българско Черноморие", която се активизира срещу протестите за Странджа, срещу мораториума върху строителство по крайбрежието, а най-накрая заяви и намеренията си  да поиска държавата да ограничи достъпа до нерегламентираните къмпинги, какъвто е този на "Карадере". Георгиев попита реторично: "Кой ви уплаши, господин Скот, че се държите сякаш терените, върху които ще строите не са ваши?".



Според кмета на Бяла Анастас Трендафилов, който също взе думата, всички мнения против реализацията на проекта са, за да могат "няколко хиляди души да се търкалят на плажа на Карадере, да осерат всичко наоколо, а точно те гонят животните, режат дърветата, палят и създават риск от пожари". Той сподели, че има комплекс за малоценност, защото е останал в България. "Тук останаха само тези, които не са успели да се реализират в чужбина, каза той.  Трябва ли да сме най-бедни в Европа? Икономическото състояние нито на Бяла нито на България е толкова добро, че да гоним всеки инвеститор", каза още Трендафилов. Така той също за пореден път подкрепи проекта на "Мадара Юръп".



Единствено Христо Лалев, жител на село Горица, поиска информация откъде ще минава пътната инфраструктурата на проекта и отправи питане дали инвеститорът притежава нотариални актове за земите, които е закупил.



Лалев обаче беше шумно освиркан от присъстващите жители на Бяла, които го нарекоха дори с обидни и нецензурни думи. По този повод кметът Трендафилов обяви, че не може Христо Лалев да представлява селото Горица, в което има само 100 жители.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване