04/17/14 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Александър Джеров: Европа даде висока оценка на Конституцията

Демократизмът е общото между сега действащата Конституция и тази, която е приета преди 135 години.

Търновската конституция е една от най-хубавите европейски конституции. Тя беше творба на българите. Като четем историята ще видим, че Русия и руските юристи са предложили тогава на Първото Велико народно събрание една редакция на Конституция, само че българите са били много по-честни и по-велики тогава. Те са казали: "Не, ние ще изработим наша". Търновската конституция е творба на българската мисъл на хора, които са се събудили и са излезли от тъмното турско робство.

Паралелът между двата основни закона е много труден, защото Търновската конституция е монархическа. Когато през 1990-1991 работихме по новата Конституция, имаше много гласове да възстановим Търновската. Тогава аз и някои мои колеги бяхме против, защото тя е монархическа. Тя е много добра за една монархия. Ако имахме монархия, и аз щях да бъда за възстановяването й, но след като сме република Търновската конституция не можеше да бъде възстановена. Не поради липса на качества, а поради коренно различната обстановка. Едно е Царство България, друго е Република България.

През 1990-1991 ние, депутатите в Седмото Велико народно събрание, се чувствахме като наследниците на "строителите на съвременна България", описани от големия български дипломат и писател Симеон Радев. Самият момент беше такъв. Това беше един преход към една демокрация или уж демокрация. Такова беше настроението на хората. Още си спомням прекрасните сини митинги на мнозинството от гражданите и че бяхме облечени в хубавото пролетно настроение на възстановяването на българската държава след този погром, осъществен на 9 септември 1944.

Когато пристъпихме към изработването на Конституцията във Великото народно събрание имаше две основни политически сили – СДС и БСП. В двубоя на тези две политически сили, при който комунистите още не се бяха предали, беше много трудно да се изработи една демократична Конституция. Ние бяхме заварили старата социалистическа Конституция, която прокламираше дружбата със Съветския Съюз и КПСС. Важно е да знаем и да отчетем условията, при които беше изработен новият основен закон. Особено, след като на един по-късен етап се появиха твърде много критики. Нека не забравяме тогавашния момент. Това не е днешният ден, а 1990 г., когато съзнанието беше съвсем друго.

По онова време участниците в Комисията по изработването на Конституцията, сред които бях и аз, се надявахме да направим нещо добро. Причината в настоящия основен закон да няма пълно съвършенство трябва да се търси в противопоставянето, а също така и във факта, че самите ние тогава не бяхме напълно наясно с това, което трябва да направим. Никоя човешка творба не е съвършена. Човек, когато прави нещо бърка, недовижда и така нататък.

Съвсем обективно след толкова години на действие на тази наша Конституция трябва да сме доволни, че я имаме. Тя не е никак лоша и има много съвършенства. По онова време аз бях представител на България член на Венецианската комисия, включително частично неин заместник-председател. Всичко, което бяхме отразили в Конституцията, го съгласувахме с Конституционната комисия на ЕС. Имахме база, бяхме получили доверието, уважаваха мен и колегите ми. Това бяха най-видните представители на юридическата мисъл. Тогава получихме една положителна оценка. От вътрешна българска гледна точка, а и от външна, европейска трябва да отбележим, че това е една много добра работеща Конституция.

След 20 години нещата са се променили. Ако днес трябваше да участвам в работата над тази Конституция, която действа, много неща нямаше да бъдат такива. Но все пак един закон, една творба е свързана с времето, в което е изработена. Ако погледнем творчеството на великите Вазов, Яворов и др. мисля, че и те, ако бяха писали днес тези велики творби, те щяха да изглеждат малко по-различно модифицирани под влиянието на времето.

Нека разсъждаваме обективно – това е една много добра, демократична Конституция. Сега вече трябва да се мисли по някои въпроси, включително дали трябва да остане в този си вид, да се измени или да се изработи нова, за да се намали силното влияние на партиите, които всъщност унищожават демокрацията в България
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване