04/17/14 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Счетоводни измами с гръцкия бюджетен излишък

Прословутият “бюджетен излишък” на правителството в Атина изглежда прилича на “ластик”, тъй като ту се представя като крайно консолидиран, ту като счетоводна измама, както впрочем е видно.

По-рано тази седмица гръцката статистическа служба ЕЛСТАТ обяви, че през 2013 г. е постигнат първичен бюджетен излишък в размер на 3,38 млрд. евро. Радост неземна!

За да придобием обаче някаква представа за реалността, сме длъжни да кажем, че…дефицит от 15,89 млрд. евро, а не излишък бе представен в първичния баланс на централната правителство за 2013 г.

Но ЕЛСТАТ извади от дефицита тези 19,27 млрд. евро, които правителството даде, за да подпомогне банките, и така се получи този уж излишък!.

Тази картина за нещата е крайно подвеждаща по една проста причина: кое силно задлъжняло гръцко докаминство с месечен доход от хиляда евро и кредитни задължения от 700 евро тържествува, като си казва, че “добре я караме, като махнем от тази сума вноските по заема и така ни остава излишък”.

Защото точно това е “първичният излишък” на кабинета Самарас-Венизелос! Първичният излишък на ЕЛСТАТ е 3,38 млрд. евро. И това е прекрасно. Но защо, след като ЕЛСТАТ извади на бял свят първичен излишък от 3,38 млрд. евро, тройката и финансовото министерство на Гърция въз основа на договорената икономическа програма с кредиторите на страната направиха изчисления, които показват, че излишъкът е с един милиард евро по-малко и е само 2,4 милиарда.

Дали номерът с измамата е сътворен от правителството и тройката. Дали това е номер само за гърците или е измама в общоевропейски мащаб с цел да бъдат заблудени народите на стария континент, ако се предположи, че данните на ЕЛСТАТ са направени в съответствие с нормите на Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ. Това предстои да се види. ЕЛСТАТ постанови, че първичният излишък е 3,4 млрд. евро, а финансовото министерство изчисли, че този излишък е само 2,4 млрд. евро.

Но с това не свършва целият театър. Напротив, сега сме на път да преживеем и още един последен шок! Защото ЕЛСТАТ изчисли първичен излишък от 3,4 млрд. евро, но се оказа, че първичният излишък, изчислен от тройката и финансовото министерство…е намалял с още един милиард евро и от 2,4 млрд. евро е паднал на 1,4 млрд. евро!

ЕЛСТАТ разкри, че правмителството е записало за 2013 г. дивидент на централната банка вразмер на 480 млн. евро, въпреки че общото събрание на банката, което одобри този дивидент, се състоя през февруари 2014 г. ЕЛСТАТ разкри също, че правителството е записало за 2013 г. приходи на националната организация за обществено здраве ЕОПИИ в размер на 400 млн. евро, които обаче се отнасят до нейни дейности за 2011 г. и 2012 г., а не за миналата година.

ЕЛСТАТ откри и още една “дупка” от дългове на държавни структури в размер на около 100 млн. евро. Така събрани всички тези суми 480+400+100 правят точно тези счетоводни измами от един милиард евро. Следователно само 1,4 млрд. евро е първичният излишък от…3,4 милиарда!,

Разбира се, съвсем друго нещо е точно какъв смисъл има този първичен излишък, да речем, че той е 3,4 милиарда, когато задълженията на държавата към часния сектор надхвърлят 4,6 млрд. евро! Кой разумен човек, който държи в ръцете си, например 10 хиляди евро, и в същото време има просрочени задължения от 15 000 евро, може твърди, че…притежава излишък? Ако той твърди подобно нещо, биха му се изсмели.

Съвсем сериозно обаче това се прави от кабинета Самарас-Венизелос, като обяви на висок глас, че е постигнал огромен успех! Хората може да не разбират от икономика, но усещат върху гърба си нещастието от рестриктивната политика на кабинета, управляван от двете партии Нова демокрация и ПАСОК. Те все пак не могат да бъдат излъгани.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване