04/17/14 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Чешка антиимигрантска партия се самопоканва в Европарламента

Франс прес

Чешки младежи на бирен празник. Снимка: лидовки

“Не идвайте у нас с вашите лодки, няма да ви приемем!”, крещи ясно и силно по адрес на имигрантите чешката адвокатка Клара Самкова, номер едно в листата на кандидатите за Европейския парламент на чешката партия “Усвит” (на чешки “зора”. Пълното название на партията е Зора на пряката демокрация - бел. ред.), която печели подкрепа с ксенофобските си изявления.

Основано през май 2013 г. от японско-чешкия бизнесмен Томио Окамура, движението Усвит веднага влезе в парламента, като спечели 6,88 процента от гласовете на избирателите на предсрочните парламентарни избори през октомври.

“Без заобикалки трябва да кажем “не” на тази форма на имиграция, която иска да злоупотребява с европейската социална система. Наложително е да затворим границите на ЕС за имигрантите. Сега и незабавно”, казва Самкова на митинг на нейната партия в Яблонец, град в северозападната част на страната, известен с производството на артистични бижута.

Тази петдесетгодишна енергична чернокоса жена пламенно защитава европейските ценности, които са преди всичко християнски.

“Имигрантите носят в Европа съвсем различни ценности, които един ден може да я разрушат”, казва адвокатката, докато раздава предизборни листовки на минувачите на Площада на мира, на който централно място заема кметството, шедьовър на функционалистичната архитектура от периода между двете световни войни.

Речите на Самкова допадат на голяма част от чехите. Петдесет и един процента от тях смятат, че има прекалено много чужденци в тяхната страна, сочи допитване на Центъра за изследване на общественото мнение.

Около 4300 чужденци живеят понастоящем в тази страна с 10,5 милиона жители, която е член на ЕС от 2004 г. Сред тях има 113 000 украинци, 82 000 словаци, 52 000 виетнамци и 32 000 руснаци.

Следващото предизвикателство за Усвит е да изпратят поне един депутат в ЕП редом с депутатите на френския Национален фронт, на холандската Партия на свободата или на Партията за независимост на Обединеното кралство.

“Оптимистка съм”, казва адвокатката Самкова. Ако бъде избрана, тя би искала да работи в комисията по правата на човека в ЕП, която днес според нея е пълна с левичари.

Втвърдяването на имиграционната политика, засилването на ролята на референдумите и защитата на националния суверенитет са сред приоритетите на Усвит, която се радва на по-голяма подкрепа в граничните райони, най-силно засегнати, за разлика от богатата столица Прага, от безработицата и други социални проблеми.

“В Прага има много интелектуалци, които загубиха връзка с реалния живот. В провинцията хората повече оценяват нашата политика, която нарича нещата с истинските им имена”, казва Самкова.

“Ще гласувам на европейските избори и Усвит е сред моите фаворити”, споделя шейсетгодишен чех, представящ се като Ярослав.

“Оценявам важността, която тази партия придава на референдумите. Съгласен съм също с това, което казва за имиграцията”, допълва той, преди да се оплаче от пенсията си, която е около 8000 чешки крони 291 евро .

Тридесет и девет годишната Алена Женишкова, която е пощенски служител, напротив протестира срещу усилията на Усвит в подкрепа на организирането на референдум за еврото, предвид това че половината от чехите са против единната европейска валута. “Не искам тази просешка крона! Искам еврото!”, възкликва тя.

“Ако приемем еврото, ще имаме в скоро време заплати, равни на тези в Западна Европа, сигурна съм”, допълва Женишкова. “Не мисля, че всички имигранти са паразити”, казва още тази привърженичка на социалдемократите.

Седемдесетгодишната Хана е също толкова критична. “Политиката на партията на Окамура не е нито положителна, нито конструктивна. Имиграцията е нещо естествено, което е невъзможно да бъде спряно, защото това ще бъде признак за мракобесие”, казва Хана.

“Имиграцията може да бъде и от полза”, признава адвокатката Самкова. “Нямам нищо против онези, които идват законно и работят честно”, посочва тя.

“Знам, че е непопулярно, но трябва да припомним истинското значение на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване