04/18/14 10:15
(http://www.klassa.bg/)

Държавата реже парите за нагласени европроекти

 Със 100% орязване на парите за даден европроект ще бъдат наказвани общините, неправителствените организации и останалите бенефициенти, които са разделяли обществени поръчки на по-малки или съдът е установил конфликт на интереси при реализирането им. Това е записано в новата методология за налагане на финансови корекции по оперативните програми, финансирани от ЕС, която предстои да бъде одобрена от правителството.

 

Целта на измамата с раздробяването на търговете е да има

 

пряко договаряне

 

с конкретни фирми

 

и да се избегне публикуването им в официалния вестник на ЕС. Санкцията може да се свие от 100% на 25 на сто, ако все пак обявата е публикувана така, че да може да участват фирми от други държави. Новата методика предвижда също така нито евро да не се плаща от ЕС за сключени допълнителни договори, чиято сума надвишава с повече от 50% основния и няма спешна необходимост от подписване на нов контракт.  

 

За дискриминационни критерии в обществените поръчки по европроекти, с които може да се отсяват умишлено фирмите,

 

ще се реже една четвърт от разходите

 

При по-леки нарушения в този случай санкциите може да бъдат свити до 5-10% от направените разходи. 25 на сто от харчовете пък няма да бъдат признавани и покривани, ако критериите за подбор се променят след отваряне на офертите, има преговори по време на обществената поръчка или отстраняване на кандидати с необичайно ниска цена.

 

Новата методология за финансови корекции по европроектите предвижда още бенефициентите, сред които общините, НПО-тата и фирмите, да могат

 

да оспорват орязването

 

на парите

 

Ако възражението не бъде одобрено, те ще могат да поискат изслушване. В случай че средствата по европроекта са платени изцяло и след това е открито нарушение, бенефициентът ще има 14-дневен срок да върне парите по наложената глоба.

 

Кабинетът „Орешарски” е успял да разплати вече над 4,2 млрд. лв. по европейските фондове. Сумата се равнява почти на една трета от всички усвоени европари от 2007 г. насам. За последната 1 г. одобрените от Брюксел разходи са скочили с почти 20 на сто. До края на годината се очаква да бъдат одобрени разходи за близо 1,7 млрд. евро, съобщиха от дирекцията в МС, която управлява средствата от ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване