04/18/14 10:10
(http://www.klassa.bg/)

Екзакта: Разочарованите от ГЕРБ са 32%, от БСП - 31%, а от ДПС - 25%

 37 на сто от българите са разочаровани от своята партия, сочат данните на социологическа агенция "Екзакта рисърч груп", пише "Труд".

Изследователите начело с Лидия Йорданова са провели национално представително изследване между 4 и 10 април с разширена извадка от 1250 пълнолетни българи в 125 гнезда в 86 населени места в страната.

На въпроса за листата на коя партия или коалиция ще гласувате на предстоящите избори за депутати в Европейския парламент, респондентите отговарят – 22,5% за ГЕРБ, 18,9% за БСП, 6,0% за ДПС, 5,3% за България за цензура, 5,2% за Реформаторски блок, 5,0% за АБВ, 3,4% за НФСБ, 1,9% за Атака, 0,6% за Синя единство, 0,5% за КОД.

Разочарованите привърженици на ГЕРБ са 32%, на БСП - 31%, а на ДПС - 25%. От своята партия са недоволни и половината симпатизанти на Реформаторския блок (РБ) и на "България без цензура" (ББЦ). Разочарованието поражда очаквания за протестен вот и е стигнало дъното на партийната лоялност - 1/3 от избирателите казват, че за последен път ще гласуват за партията, на която симпатизират, коментира Лидия Йорданова.

57% от българите се смятат за политически непредставени, но едва 1/3 от тях заявяват, че ще гласуват на 25 май. Това означава, че засега печели статуквото, коментират социолозите от "Екзакта". Като цяло сериозна готовност за участие в евровота заявяват 44% от интервюираните. В същото време населението гледа на него предимно като на национални избори (57%), а не на европейски.

43 на сто от българите очакват изборите да са честни, 37 на сто - нечестни. Половината от ромите очакват нечестен вот. Висок е делът и на деклариралите, че ще ползват правото си на преференция на евровота - 38%.

През последната година първа политическа сила е ГЕРБ, като днес тя води пред БСП с 3,6 пункта, казват от "Екзакта". Според тях ГЕРБ има неусвоен резерв в областните градове, които до неотдавна бяха бастионите на партията. Най-често избирателите на ГЕРБ са на възраст до 40 години, високообразовани, хора със среден и по-висок жизнен стандарт, жители на столицата и малките градове. Няма промени в традиционния социално-демографски профил при втората партия - БСП. Тя обаче е сочена от ромите като най-автентичен изразител на техните интереси - вероятно заради политиката на социалистите в социалната сфера. ДПС заема категорично третата позиция, като в средата на април се наблюдава отчетлива мобилизация на електората .

ББЦ, РБ и АБВ са с много близък резултат и най-вероятно ще излъчат евродепутат, особено ако мобилизират сили в изборната кампания. Спрямо пика си през февруари и март ББЦ и АБВ леко се свиват, а РБ запазва устойчив електоралния си дял.

1/5 от гласувалите за БСП през миналата година твърдят, че ще подкрепят идния месец АБВ. Профилът на избирателите на проекта на Георги Първанов не е типичният за БСП - над 50-годишни, високо образовани, жители на столицата и областните градове. Засега обаче АБВ се възприема повече като проект за евровота, не за парламентарни избори, коментира Лидия Йорданова. Колежката Елена Дариева пък очаква избирателна активност от 30-35% (2-2,3 млн. гласоподаватели) и "цена" на един евромандат от 120 000-137 000 гласа.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване