04/19/14 19:17
(http://www.klassa.bg/)

С 3 часа закъснение пристига Благодатният огън от Йерусалим

С още 1 час се удължава закъснението на делегацията, носеща Благодатния огън от Йерусалим. Първоначално бе обявено, че дядо Николай ще кацне на летище Пловдив със закъснение от 2 часа, но се оказва, че ще е с 3 часа, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

За разлика от други години, тази чудодейният огън няма да бъде доставен в София със самолет, а с кола.

Отец Дионисий с джип ще докара Благодатният огън в столицата. Дядо Йоан, който също пътува също в самолета от Тел Авив, ще занесе частица от огъня с кола във Варна. Също с кола ще пътува и дядо Григорий към Велико Търново.

Благодатният огън в Русе ще пристигне от Букурещ, където ще бъде донесен от представителите на Румънската патриаршия.

Този обрат поставя под въпрос дали Благодатният огън ще пристигне в българските епархии навреме за вечерното богослужение за Великден.

Полетът от Израел трае 3 часа и 20 минути. Очаква се църковната делегация да кацне около 21:10 ч.

Свещениците, чакащи на летище Пловдив, обясниха, че ако огънят не пристигне навреме за службата, се обявява, че ще закъснее. Миряните могат да изчакат до неговото пристигане, но службата започва.

На сутрешната служба в Неделя, на Второ Възкресение, Благодатният огън ще бъде в храма.

От летище Пловдив искат по 20 лева държавна такса на журналистите за достъп до самолета с Благодатния огън. Подобна такса досега не е искана.

На летище Пловдив да посрещнат църковната делегация освен много журналисти, чакат граждани със свещ в ръка и свещеници, които трябва да вземат частица от чудодейния огън за вечерното богослужение за Великден.

Българската църковна делегация отлетя за Йерусалим тази сутрин в 4.30 часа.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора станаха свидетели на чудото на появата на Благодатния огън в храма на Гроба Господен в Йерусалим, по-рано днес.

Свещеният огън се появи по време на молитвата на йерусалимския патриарх Теофил III, както всяка година в навечерието на Великден.

След появата на огъня патриархът го предаде на вярващите, които запалиха от него сноп от 33 свещи.

Поклонниците запалиха от свещения огън фенери, с които ще пренесат огъня до домовете си.

Десетки хиляди поклонници се събраха за слизането на Благодатния огън в храма „Възкресение Христово”, построен върху Божия гроб в Йерусалим.

Всяка година Благодатният огън слиза в навечерието на православния Великден. Първото сведение за чудото датира от IV век. Тази година католическият и православният Великден съвпадат, поради което в Йерусалим в момента има голямо струпване на католически и православни поклонници, въпреки, че западната църква не признава слизането на Благодатния огън.

Източник: ЕПА/БГНЕС

За да бъде изключена всякаква човешка намеса, в църквата „Възкресение Христово” предварително гасят всички свещи и факли. Много рано сутринта в Кувуклията, построена над мраморното ложе, където е лежало тялото Господне се извършва проверка за наличие на източници на огън.

След това в помещението се поставя незапалена ламбада, след което помещението се запечатва в присъствието на израелски полицаи.

Всяка година след слизането на Благодатния огън по свръхестествен начин йерусалимският патриарх го раздава на пратениците на всички православни църкви и вярващите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване