04/20/14 09:47
(http://www.klassa.bg/)

Земята на Папуа-Нова Гвинея продължава да се тресе

Нов трус с магнитуд 6,1 разлюля сутринта Папуа-Нова Гвинея само няколко часа след земетресение от 7,5, заради което бе подадена тревога за цунами, предаде АФП, позовавайки се на американския институт по геофизика (USGS).

Тази сутрин, докато властите обобщавали данните за нанесените щети от първите два труса вчера - от 6,6 и 7,5, земята отново се разлюляла в района на островите Бугенвил. Епицентърът на последния трус е локализиран на 96 км от град Пангуна, на дълбочина 18 км.
Според сеизмолози от обсерваторията на Порт Морсби, столицата на Папуа-Нова Гвинея, серията от силни земни трусове, започнали на 11 април с две земетресения от 7,6 и 7,5, са взели поне две жертви.
Земетресения с подобна сила не са изключение за Папуа-Нова Гвинея, която е разположена на тектоничен разлом - т.нар. тихоокеански огнен пояс, характеризиращ се с висока сеизмична активност.
През февруари м.г. градчето Лата на Соломоновите острови бе разрушено от цунами след земетресение с магнитуд 8, което уби десет души и остави хиляди без покрив.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване