04/20/14 18:59
(http://www.klassa.bg/)

Сепаратистки лидер от Източна Украйна поиска намесата на Русия

Вячеслав Пономарьов, самопровъзгласилият проруски кмет на Славянск, поиска Русия да се намеси, за да защити тези, които се борят срещу „украинските националисти“, съобщи руската държавна агенция РИА „Новости“, цитирана от Франс прес. 

Според Пономарьов местното население е заплашено от националистическата групировка „Десен сектор“, която била в основата на престрелката миналата нощ, и

„само Русия“ можела да го защити. 

Пономарьов казал, че сред личните вещи на бойците, нападнали през нощта контролен пост на влизане в Славянск, има документи, които потвърждават, че те са от „Десен сектор“, съобщи ИТАР-ТАСС. 

По думите на кмета у един от убитите бойци е намерен жетон на дясната организация с номер 20. Номер едно бил на лидера на организацията Дмитро Ярош. 

Освен това е намерена картечница, югославско производство, аналог на германската MG 42, която е била на въоръжение по времето на Втората световна война, казал оше Пономарьов. 

Той съобщи, че хората, които нападнали поста край село Билбасовка, на влизане в Славянск, пристигнали с четири коли. Когато местните отряди поискали от тях да спрат, те открили огън. Двама от членовете на местното „опълчение“ били убити на място. Трети починал в болница. Загинали са и двама от нападателите. 

В Славянск беше въведен и комендантски час.

От полунощ до 6 ч. сутринта е забранено да се излиза по улиците, обявил „народният кмет“ Пономарьов.

Тогава ще е забранено движението на „граждански лица“ из града, с изключение на сътрудниците на оперативните служби.

В същото време украинският и.д. премиер Арсений Яценюк предупреди в интервю за американската телевизия Ен Би Си, че руският президент има сериозни планове да възстанови СССР. 

„Президентът Путин има мечта да възстанови Съветския съюз.

И всеки ден той стига все по-далеч и един Господ знае къде е крайната му спирка“, заяви Яценюк.

„Вярвам, помните известната му реч в Мюнхен, в която той заяви, че най-голямото бедствие на миналия век е разпадането на Съветския съюз. 

Аз смятам, че най-голямото бедствие на този век ще е възстановяването на Съветския съюз под егидата на президента Путин“, каза още той. 

Яценюк обеща, че онези, които стоят зад антисемитската акция в Донецк, ще бъдат наказани. 

През нощта в понеделник маскирани мъже раздаваха позиви пред синагогата. 

В тях се настояваше всички евреи да се регистрират, тъй като в противен случай щели да бъдат депортирани. 

Твърди се, че маскираните действали от името на проруските сепаратисти.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване