04/21/14 13:59
(http://www.klassa.bg/)

За българите Балканската война бе освободителна

 Балканската война е върховно достижение на българския народ след Възраждането. Това е един своеобразен връх на българското Възраждане, където българинът проявява своите качества, които той е съградил по време на това Възраждане.

Виждам единство на църква, държава и на Военните на Негово Величество училища, което възпита офицерския кадър, провел Балканската война.

Юбилейният сборник е един завет, посветен на 100-годишнината от Балканските войни, той събира в себе си всички материали и статии, които бяха поместени в двете години 2012 – 2013 г. в списание "Един завет". То е дело на оцелелите офицерски кадри, възпитаници Военните на Негово Величество училища след репресиите на 9 септември. В течение на 22 години вече списание "Един завет" публикува материали, свързани с българската история от редакционна колегия, която полага напълно безвъзмездно своя труд. Въз основа на многобройните статии от сътрудници, професори, доказани авторитети в историята на българското войнство са представени невероятно важни факти от българската история. Но какво представлява тази институция Военните на Негово Величество училища – тя е възпитала българското войнство. Не случайно постиженията, които българският народ недвусмислено показва по време на Балканската война, са дело именно на този блестящ офицерски кадър, който учудва целия свят с новъведенията си във воюването. Такива са нощните действия при превземането на Одрин, това са за първи път в света бомбардировки, извършени от самолетната дружина. Авторите предоставиха всичките материали безвъзмездно, на ползу роду.

Балканските войни и особено първата Балканска война представлява своеобразен апогей на българското Възраждане. В следващия период България е поставена при изключително сложни условия. Войната е за освобождение на брата – роб в Македония и Тракия. За разлика от другите съвоюващи в балканската коалиция, които воюват за придобивки. Само българският народ има това право и то е доказано от наличието на македоно-одринското опълчение, което е основано от българското население в Османската империя – в Македония и Тракия. Нито една друга държава от съвоюващите няма такова опълчение. Това е блестящо доказателство за българщината и съхранения дух на българите от Македония и Тракия.

В сборника изрядно е упоменат целият низ от героизъм, който е показан от българския воин. В същото време това е и доказателство за единството на българския народ и конкретно е показана основната идея – че за България тази война е освободителна. Докато за Сърбия и Гърция нещата са от съвсем друг характер. В сборника е поместен един важен документ – това е наредба от сръбския крал Петър за втората част на войната. В документа, в който е оставено място за вписване на датата, изрично се упоменават условията, поради които воюват и Сърбия, и Гърция. За тях това е война за придобивки. Докато за нас това е освободителна война за брата – роб в Македония и Тракия.

В сборника прилежно са събрани и много други статии, всички с богат илюстративен материал. Всичките паметни сражения, които българската войска води, са съпроводени с карти, които са приложени към съответните статии. Целта на изданието е истината да бъде показана такава, каквато е, без фалшификациите и манипулациите, на които сме свидетели непрекъснато до наши дни. Тъй като реакцията на българските институции не е нормална, те продължават с успех. Имам конкретно предвид как българите в Македония въз основа на събитията след 1913 г. непрекъснато се отчуждават от нас. А ние сме едно цяло.

С общи усилия да възстановим паметните стени на воините

Във финала на юбилейния сборник, който е създаден, за да даде цялостна представа за Балканските войни, не случайно са поместени и част от паметниците, съградени от благодарните потомци на геройски загиналите в освободителните Балкански войни. Отново повтарям – за българския народ Балканската война е върховно достижение на Възраждането и е освободителна за българския народ. Публикуван е и един фотос, който е поместен в английското издание на "The illustrated London news", на който е бащата с неговите синове, от които трима загиват във войната и само един се връща от фронта. Българският народ доказва своята жертвоготовност в желанието си да осъществи тази мечта на народа за единение, което за жалост последвалите събития и през Първата световна война, и по-късно не довеждат до това, което е желанието на народа.

Не случайно на края на сборника са дадени известните на софиянци паметни стени на жертвите от първа софийска дивизия, наречена желязна дивизия. Тези стени се намираха пред НДК. Когато ставаше въпрос за тяхното оцеляване, ни се твърдеше, че ще бъдат съхранени. Но се оказа, че това не стана. Много бързо бяха свалени паметните плочи с имената на загиналите от този най-въздействащ паметник, който България имаше. Не знам друг като паметник, който по такъв начин – като пластика, като архитектура да има равен на себе си. Надписите, които бяха разположени над капителите на колоните: "Благословени бъдете. От Майката Родина. Вечна ви памет." А на страничната оцеляла беше изписано, това, за което българинът се сражава, за свободата на брата роб от Македония и Тракия: "Геройски загинали за свободата и обединението на българския народ". Там фигурираха и имената на паметните сражения. Посегателството за жалост и разрушаването на тези паметни стени е вандалска проява, която ние в наше време все още бихме могли да поправим. Всички сме свидетели, че прословутият паметник на 1300-годишнината се саморазруши. Може би, за да ни даде тази възможност – там да поставим паметните стени. Затова се обръщам към всички българи, че достойно би било да възстановим паметните стени, защото това е наш дълг пред тези, които отдадоха живота си за националното обединение на България. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване