04/22/14 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Роза за любов и книга завинаги

23 април е Световният ден на книгата и авторското право

Поздрав с Деня на книгата на всички колеги, автори, редактори, издатели, библиотекари, рецензенти и свободни читатели.

За пръв път 23 април е отбелязан като Световен ден на книгата и авторското право през 1996 г. Обявен е на 28-та сесия на ЮНЕСКО на 15 ноември 1995 г. (с Резолюция №3.18) по решение на Международната асоциация на издателите (IPA), Международната федерация на книготърговците и Международната федерация на библиотечните асоциации. Самото предложение за „ден на книгата” е на Асоциацията на издателите от Испания, а добавката „и авторското право” идва по идея на Асоциацията на издателите от Русия.

Причината испанските книгоиздатели и книготърговци да предложат специалната дата е, че 23 април в Испания е Ден на книгата и розата. Датата 23 април съвпада със старинния Фестивала на Розата, обвързан с историята на Сан Жорди (Sant Jordi) в Каталуния и отбелязван като La Diada de Sant Jordi (St George’s Day или Гергьовден, 6 май по нов стил).

Този празник има много дълбоки корени в легендата за Свети Георги или Сан Жоржи. Покровителят на Каталуния Свети Георги бил странстващ рицар. Той влязъл в люта битка с дракон, за да спаси принцесата на Каталуния и да спечели сърцето й. На мястото на битката, където се проляла кръвта на дракона, изникнал розов храст, от който героят откъснал най-красивата кървавочервена роза и я подарил на принцесата. Още през Средновековието в Барселона се празнува фестивала в чест на героизма и любовта.

Подаряването на книги е по-нова традиция, възникнала през 1923 г. Тогава един книжар използвал празника като повод за отбелязване на съвпадащата си дата на смъртта на двама от великите писатели – Мигел де Сервантес (23 април 1616 г.) и Шекспир (23 април 1616  г.). Така от празник за възхвала на любовта традиционният Фестивал на розата се превърнал в поетичен Ден на книгата и розата (“Dia del llibre I de la rosa”).  До днес книготърговците през целия ден подаряват роза на всеки, купил книга.

Но вековната каталунска традиция повелява на 23 април всеки мъж да поднесе на любимата си жена роза, а жената да му отвърне с книга. Посланието е: „Роза за любов и книга завинаги“.

Всяка година на 23 април генералният директор на ЮНЕСКО публикува  своето обръщение към хората на книгите и четенето, към авторите и издателите и към политиците.

Посланието за 2014 г. на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

На 23 април 2014 г. ЮНЕСКО разпространява безплатна публикация по най-актуалния проблем в света на книгите – „Четенето в мобилната ера“ (Reading in the Mobile Era).

Плакатът за Световния ден на книгата 2014 е нарисуван от Антоанета Лязова, дипломиран магистър по „Книгоиздаване” от ФЖМК на Софийския университет.

Публикувана на 04/22/14 21:29 http://e-vestnik.bg/20397/roza-za-lyubov-i-kniga-zavinagi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване