04/22/14 22:48
(http://www.klassa.bg/)

Самолет на украинските ВВС е бил обстрелян над Славянск

 Неизвестни лица са стреляли днес със стрелково оръжие по самолет Ан-30 от ВВС на Украйна, който зивършвал наблюдателен полет над Славянск, съобщи министерството на отбраната в Киев.

Няколко куршума попаднали в турбовитловия самолет, който обаче успял да кацне благополучно на базовото си летище. Няма пострадали.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна

Олександър Турчинов поиска възобновяване на спецоперацията в източната част на страната,

след като днес беше открито тялото на местен политик от собствената му партия със следи от мъчения.

"Изисквам от силите за сигурност да възобновят антотерористичните операции, чиято цел е да защитят украинските граждани в Източна Украйна от терористи", заяви Турчинов в комюнике. В изявлението си президентът посочи, че е взел решение за възобновяване на спецоперацията след откриването на две тела със следи от жестоки изтезания близо до град Славянск, намиращ се в ръцете на проруски бойци. Едното било на Володимир Рибак, член на партията на Турчинов "Баткившчина", който наскоро бил отвлечен "от терористи".

"Тези престъпления се извършват с пълната подкрепа на Русия",

заяви и.д. президент. От регионалната централа на полицията в Донецк съобщиха, че днес в река Северски Донец е било намерено тялото на мъж, починал от насилствена смърт. Мъжът приличал на отвлечения на 17 април от град Горловка Рибак - общински съветник в града близо до Донецк. Според шефа на местния клон на "Баткившчина" Денис Токар тялото е било идентифицирано от съпругата на съветника.

Терористите, взели за заложник цяла Донецка област, преминаха допустимата граница, изтезавайки украински патриоти, заяви Турчинов.

На посещение в Донецк днес беше лидерът на "Баткившчина" и бивш премиер Юлия Тимошенко, който ще участва в президентските избори на 25 май. Украинските сили за сигурност преустановиха ограничената операция в отговор на завземането на източен град от проруски сепаратисти след постигнатото миналата седмица споразумение с Москва за овладяване на кризата.

Призивът на Турчинов може да усложни задачата на европейските посредници, отбелязва Ройтерс.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване