04/23/14 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите засилват търсенето на захар в Индия

Ройтерс

Пътнически влак в Мумбай. Снимка: майджърни

Намдев Десай, който държи малък ресторант близо до офиса на управляващия партия Индийски национален конгрес в Южен Мумбай, се е запасил със студени сладки напитки през последните няколко седмици, за да утолява жаждата на партийните служители при протичащите в Индия парламентарни избори.

Докато кампанията набира скорост в лятната жега, продажбите на тези напитки ще скочат, което евентуално ще повиши търсенето на захар в един от най-големите производители на подсладителя - Индия - до рекордно равнище този месец.

Същевременно засиленото търсене на захар ще отклони предлагането от износа и ще подкрепи световните цени на захарта, които изгубиха над 5% досега през април.

Потреблението на разхладителни напитки и сладолед, а съответно и търсенето на захар, се повишават в Индия през летните месеци, които горе-долу обхващат периода март-юни.

Тази година обаче търсенето е по-голямо, тъй като партиите организират огромни митинги, някои от които са посетени от около 300 000 души, непоколебими въпреки знойната горещина, която може да прехвърли 40 градуса по Целзий.

“Винаги има някое мероприятие и партийните служители наводняват района. Те купуват разхладителни напитки, тъй като са по-евтини от сока,” казва Десай, чийто ресторант “Васант Сагар” в момента продава около 150 бутилки студени напитки на ден спрямо 30-40 бутилки в обикновено време. “На събитията продавам 100 за час,” допълни той.

Местните цени на захарта се повишиха над производствената стойност за първи път от година заради силното търсене, това обаче засегна износа на индийския подсладител, който сега е по-скъп, отколкото доставките от Тайланд и Бразилия.

Индия е вторият по големина производител на захар след Бразилия и се опитва да разтовари един излишък на един вече добре задоволен световен пазар.

“Засиленото търсене на захар в Индия ще се запази до края на май. Имаме избори още един месец и след това започва търсенето, свързано със сезона на сватбите,” посочи Ашок Джаин, който е президент на Мумбайската асоциация на търговците на захар.

Традиционните индийски сладки, както и сладоледите, и студените напитки се предлагат на сватбените тържества в Индия, където сезонът на бракосъчетанията бележи връхната си точка през май.

Джайн очаква търсенето на захар в страната да достигне рекордно равнище през април, поне с 10 % над отчетените около 2,1 милиона тона за същия месец миналата година.

Индийските захарни фабрики като Sakthi Sugars, Shree Renuka отчетоха увеличение на поръчките през предизборната кампания.

“Има засилена политическа активност и ние получаваме по-големи поръчки. Мисля, че има възможност цените на захарта да нарастват още,” посочи пред Ройтерс М.Маникам, изпълнителен вице-председател на Sakthi Sugars.

Почти рекордни разходи за избори

Цените на захарта вероятно ще продължат да се повишават, докато партиите се опитват да привлекат поддръжници.

“Да правиш кампания през лятото не е лесна работа. Трябва да се погрижиш за партийните служители. Трябва да осигуриш напитки и храна иначе никой няма да се включи в твоята кампания,” посочи лидер от Бхаратия джаната от щата Махаращра, който пожела анонимност.

Очаква се индийските политици да похарчат около 5 милиарда долара в кампанията за изборите - сума, която е втора по големина за всички времена след най-скъпата кампания за президентските избори в САЩ.

“Дават всичко безплатно. Студени напитки, храна. Това е една от причините да участвам в кампанията,” казва 18-годишният Файзал Шайкх, докато крещи “Abki baar, Modi sarkar (Този път, правителство на Моди)” в изключително беден район в покрайнините на Мумбай. Той има предвид Нарендра Моди, който е основният кандидат на най-голямата опозиционна партия ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване