04/23/14 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Спират парното в София

 Край на отоплителния сезон обяви софийската топлофикация и започна да спира поетапно парното в столицата. До края на седмицата и последният радиатор в София ще бъде изключен централно от отоплението.

 

В Пловдив спирането на централното отопление започва днес, а в Плевен това е факт от две седмици. На приключил сезон вече се радват и абонатите на парното във Враца и във Велико Търново. В Бургас заради застудяването в последните седмици краят на сезона беше отложен, но тези дни ще стане факт и там.

 

За да се сложи край на отоплителния сезон, трябва да бъдат изпълнени две условия. Първото е, три поредни денонощия средната температура на въздуха да е над 12 градуса. Второто условие е прогнозата на времето на НИМХ към БАН да е за трайно затопляне на времето. В София първото условие беше изпълнено преди няколко седмици, но както се видя, април ни изненада дори със сняг.

 

От „Топлофикация София” съобщиха, че все пак,

 

ако има клиенти, които искат

 

парното им да

 

остане включено

 

трябва да пуснат заявление и да представят решение на общото събрание на етажната собственост за това.

 

Още в четвъртък топлинните счетоводители в София тръгват да отчитат топломерите на клиентите си. Графиците за отчет на повечето сгради вече са разлепени на вратата на всеки вход. Фирмите за дялово разпределение трябва да посочат две дати за отчет, като едната от тях задължително е в извънработно време. В случая е много важно да се знае, че и на двете дати посещението е безплатно, то вече е включено в цената за отчета. В случай че по някаква причина изтървете и двете дати, за посещение на трета трябва да се плати на топлинния счетоводител.

 

След това трябва да следите много внимателно кога ще дойде изравнителната ви фактура. Целта е да видите дали нямате необичайно много за плащане за сметка на необичайно ниска сума за някои от съседите. Изравнителните фактури трябва да бъдат представени на домоуправителя или на човека от блока, който е избран да си контактува със счетоводителя. Някои фирми ги разлепят на табла във входа.

 

Отчетната

 

кампания в София приключва на

 

31 май

 

Първите изравнителни сметки трябва да бъдат получени до 5 юли. След това имате право в 30-дневен срок да обжалвате изравнителната фактура или да поискате допълнителен отчет.

 

Еуфорията със засичането на уредите е факт най-вече в София. В по-малките градове топломерите така или иначе се засичат ежемесечно и на практика там работят с реални сметки. Освен това, както и в столицата, вече има абонати с уреди с възможност за дистанционен отчет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване