04/23/14 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Учени определиха Мексико като родината на лютата чушка

 Американски учени определиха Централно Източно Мексико за родина на лютата чушка, пише в. "Метро".

Досега се знаеше, че тази подправка се е появила някъде около 7 500 години пр. Хр. в Южна Америка. Но сега екипът на д-р Пол Гептс от Калифорнийския университет успя да локализира с голяма точност къде за пръв път е бил отгледан лютият пипер - в тясната ивица между мексиканските градове Пуебла и Веракрус и отчасти в провинция Оаксака.

Този регион се намира много по на юг, отколкото специалистите считаха за родното място на този зеленчук. Екипът на д-р Гептс използвал генетични, археологични, екологични и лингвистични данни, за да стигне до своето заключение.

Но какво е накарало сериозни учени да се занимават с такъв проблем, какъвто би могъл да бъде родното място на лютата чушка. Според д-р Гептс откритието на екипа ще позволи разработването на по-добри генно-консервационни програми и за по-успешното селектиране на най-добрите образци на лютия пипер

 "Нашето е първото научно изследване, което с точност посочва кога, къде и от кого е била за пръв път култивирана лютата чушка. Чрез него ние ще можем по-добре да проследим генетичната еволюция на това растение, както и първите стъпки на земеделието", коментира ученият.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване