04/23/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Ще има ли трибунал за военните престъпления в Косово?

Франс прес

Телени мрежи и пост в етнически разделената Митровица в Косово. Войните в бивша Югославия освен известните жертви, оставиха и много безследно изчезнали. Снимка: Белградски вести

Косовският парламент се очаква да разгледа проект, целящ създаването на международен трибунал, който да съди военните престъпления, извършени от косовските бунтовници, воюващи за независимост по време на сърбо-косовския конфликт 1998-99 , въпреки силните резерви в страната.

Създаването на този съд е желано от ЕС и се насърчава също и от САЩ.

Една от първите му задачи ще бъде да се заеме с разследване, водено сега от специален екип от следователи на ЕС, за да провери твърденията, съдържащи се в доклад, публикуван през 2010 г. от Съвета на Европа.

Това разследване би трябвало да приключи “в следващите месеци”, заяви за АФП говорителят на тази специална мисия Жоао Суса.

Източник от косовското правителство заяви наскоро пред АФП, че докладът за това разследване трябва да бъде публикуван “в средата на юни” и че може да бъде последван от “обвинение”.

Докладът на Съвета на Европа, подготвен от неговия докладчик Дик Марти, съобщава за прояви на насилие, извършени от членове на Армията за освобождение на Косово АОК .

В него се споменава по-специално за предполагаем трафик на органи от сръбски и ромски пленници по време на войната и се съдържат обвинения към бившия лидер на бунтовниците Хашим Тачи, сега премиер на Косово, които заинтересованият категорично опроверга.

В доклада се споменава за близо 500 жертви.

Според проекта новият трибунал “трябва да бъде част от съдебната система на Косово”.

“Той ще бъде базиран в Косово, но деликатните процедури, включително разпитите на свидетели, ще се провеждат извън страната”, обясняват пред делегацията на ЕС в Прищина.

В Косово има сериозни резерви за създаването на съда, но Прищина държи в същото време да има добри отношения с Брюксел и Вашингтон, основни поддръжници на косовската независимост от Сърбия, провързгласена през 2008 г.

Самият Тачи призова депутатите да одобрят създаването на съда.

“Макар че този въпрос е съвсем несправедлив и обиден за държавата Косово, косовският парламент трябва да вземе решение” в подкрепа на създаването на съда, каза той.

Според лидера на Асоциацията на бившите бойци от АОК Мухарем Джемаили създаването на трибунала е “недопустимо”.

“Ние призоваваме депутатите да уважават нашата свещена война и да не гласуват в подкрепа на създаването на този трибунал, защото това означава деградация на държавата”, заяви той за АФП.

Според Адем Демачи, активист за правата на човека и бивш политически представител на АОК, Косово е “принудено да приеме нещо, което противоречи на неговите интереси”.

Западните държави упражниха натиск върху косовските власти, за да ги накарат да одобрят новия съд преди парламентът да се разпусне с оглед на парламентарните избори, които ще се състоят по-късно през годината.

“САЩ са убедени, че това е единственият път, за да се върви напред”, заяви в началото на април Джонатан Мур, високопоставен представител на американската дипломация, пристигнал в Прищина, за да се застъпи за създаването на съда.

Представителят на ЕС в Косово Самуел Жбогар също настоя за бързото създаване на такъв трибунал.

“Аз съзнавам, че много хора се безпокоят за имиджа на Косово с един такъв съд. Но хвърлянето на светлина върху тези обвинения ще разпръсне един черен облак, който помрачава Косово”, изтъкна той.

От своя страна правозащитната организация Хюман райтс уоч също призова косовските депутати да гласуват в подкрепа на специалния съд, за да се установи “индивидуалната отговорност за много сериозни престъпления”.

Конфликтът в Косово отне живота на близо 13 000 души, главно косовски албанци. Той приключи ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване