04/24/14 08:35
(http://www.klassa.bg/)

Иде криза за пилоти

 България може да се окаже без пилоти след 2017 година, алармираха от Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). Светослав Станулов, председател на асоциацията, коментира, че трябва да се намери начин да се гарантира, че обучените кадри ще работят за България. Какъв ще бъде точно механизмът, предстои да бъде изяснен, обясни още експертът.

 

Годишно между 3-ма и 5-има пилоти престават да летят поне временно по медицински причини, а други 5-10 намират работа в чужбина. Освен това в следващите няколко години

 

още 65 обучени пилоти ще се пенсионират

 

от авиацията. Така към 2017-2019 г. недостигът ще достигне 70-80 капитани на пътнически самолет. Към момента по данни на ГВА наличните пилоти с нужната квалификация са малко над 770.

 

В същото време прогнозите за годишно увеличение на трафика сочат още, че до 5 години броят на българските самолети вероятно ще достигне 80, като сега те са 68.

 

„Моята концепция е, че обучаваният трябва да има договор и още по време на обучението той да знае къде ще има работа, тоест бъдещият работодател да има поет ангажимент към него”, допълни зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. И поясни, че това ще става, след като е минал предварителният подбор, медицински и психологически тестове, за да се знае, че е подходящ за тази работа.

 

Връщането на държавната поръчка за обучението на пилоти може да стане от следващата година, прогнозира Антон Гинев. „Надявам се, че в бюджет 2015 г. ще бъдат предвидени средства за това”, заяви той. Държавната поръчка е спряна през 2011 г., като дотогава е била около 400 хил. на година.

 

Според представители на сектора между 800 хил. и 1 млн. лв. на година ще са нужни за поемане на 60% от разходите за обучението. Те ще стигнат за

 

съфинансиране на разходите за 15-20 пилоти

 

колкото са нужни на година, за да се избегне недостиг.

 

„Средствата не са непосилни както за държавния бюджет, така и за този на Гражданската въздухоплавателна авиация (ГВА)”, коментира още Гинев. По думите му важното е да се намери начин това да е работещ механизъм с участието на бизнеса, за да се подготвят качествени кадри. Ако някой реши сам да осигури средства за квалификацията си, ще е нужно да отдели 45 хил. евро. „Много разчитаме на помощта на българските авиокомпании в процеса на създаване на кадри”, посочи още Гинев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване