04/24/14 08:31
(http://www.klassa.bg/)

Обама на суши в Япония

 Американският президент Барак Обама вечеря в малък суши ресторант в японската столица Токио.

 

Домакин на вечерята е японският премиер Шиндзо Абе, който го заведе в ресторанта на Джиро Оно – легенда в света на кулинарията. Барак Обама не можа да поръча любимите си суши хапки, дори и ако можеше

 

да прочете менюто

 

на японски. Джиро Оно сам избира ястията, които сервира и не приема поръчки от клиенти. Ресторантът на известния готвач разполага само с 24 места и се намира в мазето на стара търговска сграда близо до една от метростанциите в Токио, а масите се резервират няколко месеца предварително. Заведението е горд носител на 3 звезди Мишлен.

 

Строгата дисциплина на Джиро Оно и безкрайният му стремеж към съвършенство са причина за създаването на документалния филм “Джиро мечтае за суши”. Във филма се вижда как Джиро и неговите готвачи купуват риба всяка сутрин от пазара цукиджи в Токио от доверени търговци.

 

Ресторантът предлага блюда от 20 парчета суши на цени, започващи от 30 000 йени (300 долара) на човек. Клиенти на ресторанта са и холивудските звезди Хю Джакман и Ан Хатауей.

 

Вечерята между американския и японския лидер ще бъде фокусирана върху въпроси за деликатни търговски договори и несъгласия в областта на селското стопанство и автомобилната индустрия.

 

Това не е първият път, в който японски лидер е домакин на неофициална частна вечеря с американски президент. Джуничиро Коид­зуми, командващ армията между 2001 и 2006 г., покани тогавашния американски президент Джордж Буш на вечеря в таверната Изакая през 2002 г.

 

Обама потвърди вчера, че договорът за взаимна отбрана между САЩ и Япония се разпростира и над остров Сенаку, който е в центъра на териториален спор между Пекин и Токио. Изявлението изглежда цели да успокои Япония, че САЩ ще й се притекат на помощ, ако Китай завземе островите, които Пекин нарича Дяоюй. Анексирането на Крим от Русия предизвика опасения за американската политическа воля да защити съюзниците си, особено в Япония и Филипините.

 

Оба­­ма заяви, че САЩ задълбочават връзките си

 

с Китай, но че тези връзки няма да се засилват “за сметка на Япония или който и да е друг съюзник”. Той изтъкна, че САЩ ще продължат да вземат мерки за намаляване на ефекта от военното си присъствие на Окинава, но добави, че “е важно да се запомни, че присъствието на американски морски пехотинци на Окинава е от абсолютно жизнено значение за нашата обща сигурност. То играе ключова роля в защитата на Япония”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване