04/24/14 08:54
(http://www.klassa.bg/)

Руски металургичен гигант заплашва Европа

 Най-голямото руско стоманодобивно дружество ­ Новолипецкият металургически комбинат (НЛМК) ­ е заплашил, че ще закрие хиляди работни места в Европа, ако бъдат предприети нови санкции срещу Москва. За това съобщават белгийските медии, като се позовават на писмо от края на март, изпратено до няколко европейски правителства и до Европейската комисия.

 

Уточнява се, че руското

 

дружество поддържа два завода в Белгия

 

където са заети над 1000 работници, а общо в Европа от НЛМК заплата получават близо 3000 души. Комбинатът има представителства освен това в Италия, Франция и Дания.

 

Собственик на 86% от НЛМК е руският олигарх Владимир Лисин. Фирмата му внася в Европа суровина за стомана, която след това обработва до висококачествен продукт, използван в строителството, енергетиката и автомобилостроенето в ЕС.

 

ЕК обяви неколкократно, че се подготвя третият етап от санкциите срещу Русия заради събитията в Украйна. Това трето равнище предвижда налагането на тежки икономически ограничения срещу Москва, но от комисията уточниха, че за да бъдат утвърдени, те трябва да получат единодушната подкрепа от всички 28 държави в ЕС.

 

Междувременно Централната банка на Русия може да задължи международните картови оператори

 

да плащат всяко тримесечие гаранции

 

Мярката се предвижда в поправка в законопроекта за националната платежна система, който вече е одобрен от финансовата комисия на руския парламент.

 

По този начин Москва се опитва да реагира на санкциите от страна на международните системи Visa и MasterCard, срещу банка „Русия” и СМП Банк. Предполага се, че гаранцията ще бъде определен процент от акциите за трансакция, които операторите прибират от клиентите си. Сумата няма да се удържа, в случай че чуждите картови оператори построят своя инфраструктура в Русия. За самоволно нарушаване на принципа на непрекъснатост на плащанията новият закон дава право на руската Централна банка да конфискува 10% от сумата на удържаната гаранция.

 

Руски депутати са споменали, че въпросните разпоредби могат да бъдат включени и в готвените изменения на закона за Централната банка.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване